Guvernul american nu are nicio idee a costului exact al "razboiului impotriva terorismului", afirma un studiu al Oficiului pentru Contabilitate din SUA (GAO), prezentat in fata Congresului de la Washington

Desi legislatorii americani au deblocat pana in prezent circa 430 miliarde de dolari pentru "razboiul impotriva terorismului", suma ce cuprinde finantarea operatiunilor militare si a reconstructiei in Irak, nimeni nu stie precis cum au fost utilizate aceste fonduri.
GAO sustine ca autoritatile se bazeaza excesiv pe estimari pentru a evalua costul razboiului si insuficient pe date reale. "In aceste conditii, nici Departamentul Apararii, nici Congresul nu stiu in mod fiabil care este costul razboiului si cum au fost utilizate fondurile deblocate", scrie oficiul, care precizeaza, de asemenea, ca nu au existat date utile pentru a prevedea costurile viitoare ale acestui razboi.

Potrivit estimarilor datand din luna aprilie, Pentagonul a indicat ca razboiul in Irak a costat 215 miliarde de dolari, in timp ce operatiunile in Afganistan, in Cornul Africii si in Filipine au costat 58 de miliarde. Insa GAO avertizeaza ca angajamentele militare si diplomatice americane in Irak si in Afganistan vor trebui continuate intr-un viitor apropiat, iar costul lor se va cifra la "sute de miliarde de dolari".

Analistii financiari din cadrul Congresului SUA au prezentant, zilele trecute, doua variante privind cheltuielile generate de razboiul din Irak. Costurile acestuia ar putea atinge o suma cuprinsa intre 202 si 406 miliarde de dolari, in urmatorii 10 ani. Operatiunile militare ar putea costa 166 miliarde de dolari in perioada 2007-2016, daca numarul militarilor americani din Irak va fi redus la 140.000 la sfarsitul lui 2009.

Daca numarul trupelor va fi redus lent si va ajunge la 40.000 pana in 2016, cheltuielile militare vor fi de 368 miliarde de dolari. Cheltuielile de razboi s-au ridicat, deocamdata, la peste 300 miliarde de dolari, in timp ce estimarile consilierului economic de la Casa Alba din 2003, Lawrence Lindsey, erau cuprinse intre 100 si 200 de miliarde.

Nici in domeniul victimelor razboiului din Irak americanii nu au stat mai bine cu estimarile. Potrivit unui raport al ONU publicat ieri, numai in perioada 1 mai-30 iunie au fost ucisi 5.818 civili irakieni si alti 5.762 au fost raniti. De la inceputul conflictului din Irak si-au pierdut viata 30.000 de irakieni, cel putin asa arata cifrele oficiale declarate de George W. Bush. Desi, conform datelor detinute de Ministerul irakian al Sanatatii, numai de la inceputul anului au fost inregistrate 21.000 de decese. Presa americana a scris de mai multe ori ca cifrele oficiale sunt departe de adevar, pentru ca, de fapt, victimele razboiului din Irak sunt mai multe decat cele anuntate.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.