In speranta de a relua negocierile de parteneriat cu Uniunea Europeana, liderii sarbi vor prezenta saptamana aceasta, la Bruxelles, un plan detaliat pentru arestarea sefului militar al sarbilor din Bosnia, Ratko Mladici, supectul cel mai cautat de Tribunalul de la Haga.

Presedintele Serbiei, Boris Tadici, si primul sau ministru, Vojislav Kostunita, au inceput de ieri o serie de intrevederi cu responsabili ai Uniunii Europene si ai Aliantei Nord-Atlantice, intalniri menite sa stabileasca masurile ce se impun pentru prinderea generalului Mladici, inculpat de genocid si de crime impotriva umanitatii de Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie (TPI). "Planul de actiuni" al Serbiei, ale carui detalii nu au fost, deocamdate, date publicitatii, a fost elaborat in colaborare cu TPI si cu UE, potrivit precizarilor oferite presei de Rasim Ljajici, reprezentantul guvernului de la Belgrad, responsabil de cooperarea cu instanta de la Haga.

Intr-un comunicat laconic, cabinetul Serbiei sublinia ca respectivul plan "va permite tarii indeplinirea tuturor obligatiunilor fata de tribunal, in parteneriat cu Uniunea Europeana". Potrivit unor surse de la Bruxelles, proiectul preconizeaza, printre altele, un ajutor - nespecificat insa - din partea SUA si al Celor 25 pentru capturarea generalului, ce se ascunde in Serbia. In varsta de 64 de ani, Radko Mladici este acuzat ca ar fi orchestrat masacrul din enclava Srebrenita, unde au fost ucisi 8.000 de musulmani, de alte crime comise pe perioada razboiului din Bosnia, intre 1992 si 1995. Dupa ce UE a inghetat dialogul de parteneriat cu Serbia, in luna mai anul curent, iar Washington a suspendat orice ajutor atata timp cat suspectul nu va fi deferit TPI, autoritatile de la Belgrad si-au intensificat eforturile de capturare a fugarului.

Aceasta izolare partiala a dat o lovitura majora procesului de reforma angajat in Serbia, deasupra careia a atarnat, de-a lungul intregii presedintii a lui Slobodan Milosevici, eticheta de stat paria. Aceasta izolare a pus, de asemenea, in pericol pozitia tarii in discutiile in curs privind viitorul statut al provinciei separatiste Kosovo, pe care Belgradul doreste sa o pastreze in interiorul frontierelor sale. Prin urmare, responsabilii sarbi spera ca planul destinat arestarii lui Mladici sa ajute la innodarea unor legaturi mai stranse cu Washington si Bruxelles si chiar la o reluare a negocierilor cu UE inainte chiar de capturarea propriu-zisa a comandatului militar al sarbilor din Bosnia.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.