O organizatie civica transnistreana are un plan de rezolvare a crizei transnistrene prin implicarea Natiunilor Unite in regiune * Planul are insa un mare neajuns pentru Chisinau: prevede independenta Tiraspolului

Interventia militara energica a Organizatiei Natiunilor Unite in regiunea separatista Transnistria este elementul de noutate propus intr-un alt plan de rezolvare a conflictului transnistrean. Planul a fost propus recent de presedintele Asociatiei Transnistrene "Pro Europa", Boris Asarov, si publicat ulterior in presa din Basarabia. Planul propune ca Republica Moldova sa se adreseze Consiliului de Securitate si Adunarii Generale ale Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), carora sa le prezinte numeroasele incalcari ale drepturilor si libertatilor omului comise pe teritoriul Transnistriei si sa le solicite adoptarea unei rezolutii care sa mentioneze nevoia ca Tiraspolul sa respecte aceste drepturi. Ar urma desemnarea de catre secretarul general al ONU a unui Reprezentant special ONU pentru teritoriul Transnistriei. In continuare, acest plan propune solicitarea ca ONU sa trimita trupe internationale de protectie (Castile Albastre) in Transnistria: "In cazul perpetuarii din partea regimului respectiv a incalcarilor drepturilor si libertatilor cetatenilor (...), de inaintat din partea Republicii Moldova Consiliului de Securitate al ONU o adresare cu propunerea privind desfasurarea in regiunea transnistreana a Republicii Moldova a Prezentei Internationale Civile si a Prezentei Internationale de Securitate, cu efectivul si echipamentul necesar", se mentioneaza in documentul redactat de Asociatia Transnistreana "Pro Europa".

In continuare, planul propune intreruperea negocierilor Transnistria-Republica moldova si organizarea sub protectia ONU de alegeri libere in Transnistria. Conform documentului, ONU ar urma sa numeasca un Inalt Comisar Suprem pentru Transnistria, care sa asigure administrarea tranzitorie a Transnistriei pana la anuntarea rezultatului alegerilor.

Un punct extrem de sensibil al acestui plan este caracterul acestor alegeri care ar avea loc in Transnistria. Astfel, planul lui Boris Asarov se refera la "statul reunificat" si la "alegeri nationale generale", ceea ce sugereaza ca documentul are in vedere organizarea unor alegeri care ar acorda autonomie sau independenta Transnistriei, posibilitate respinsa de Republica Moldova, pe teritoriul careia se afla Transnistria.

In continuare, documentul propune plasarea "componentelor strategice" ale Transnistriei - Politia, Armata si Procuratura - in subordinea directa a Comisariatului ONU din Transnistria. "Comisarul Suprem trebuie sa aiba competenta de a inlatura de la exercitarea functiilor orice persoana oficiala, inclusiv care ocupa o functie reprezentativa, precum si sa lichideze contradictiile in eventualele situatii complicate aparute in cadrul procesului legislativ din tara, prin instituirea unui cadru juridic provizoriu", se mentioneaza in acest proiect.

Armata UE, necesara si ea in Transnistria

Planul organizatiei transnistrene propune si apelarea la Uniunea Europeana cu propunerea desfasurarii trupelor militare europene din cadrul "European Security and Defense Policy", care sa sprijine contingentul militar al ONU. Contingentul militar comun UE-ONU ar urma sa asigure securitatea in interiorul Transnistriei si ordinea publica pana la momentul in care aceste obiective ar urma sa fie preluate de noile autoritati transnistrene.

Din nou spre independenta

Defectul principal al acestui plan de rezolvare al conflictului transnistrean este ca prevede in final independenta de facto a Transnistriei fata de Republica Moldova. Astfel, documentul prevede urmatoarele etape ale "democratizarii" acestei regiuni: "Transnistria se transforma din republica prezidentiala in republica parlamentara, prin analogie cu Republica Moldova; se instituie functia de prim-ministru, care se numeste de catre presedinte prin analogie cu legislatia Republicii Moldova; se efectueaza reforma legislatiei electorale, care include anularea sistemului electoral majoritar si introducerea sistemului electoral proportional, pe liste de partid, prin analogie cu legislatia Republicii Moldova".

Una din prevederile pozitive ale acestui plan este insa retragerea trupelor ruse din Transnistria, insa nu se precizeaza cum anume va fi obligata Rusia sa isi retraga aceste trupe. Desi planul are in vedere limitarea si reformarea fortelor armate si de securitate transnistrene, nu se specifica insa nimic despre retragerea contingentului militar rus din aceasta regiune.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.