Putem trai multi ani fericiti fara sa avem nevoie de multi bani. Iata rezultatele unui studiu recent, care a realizat un clasament al fericirii pentru 178 de tari de pe Pamant

Cei mai fericiti oameni de pe planeta sunt cei din Vanuatu, o mica insula situata la jumatatea Pacificului de Sud. Celelalte noua tari de pe primele 10 locuri sunt toate din zona Americii Centrale si de Sud, precum si din Marea Caraibelor. Printre ele, Costa Rica, Republica Dominicana, Honduras si Columbia.

Romania se situeaza pe locul 120 din 178, cu un loc mai jos fata de Suedia si cu putin mai fericita decat Ungaria. Romanii sunt doar un pic mai nefericiti decat britanicii, irlandezii si canadienii, dar cu mai multa voie buna decat cehii, francezii si australienii.
Vecinii din Republica Moldova ocupa locul 147, alaturi de bulgari, nigerieni si etiopieni. Moldovenii sunt insa mai fericiti decat americanii, care se afla pe locul 150.

In acest clasament, cei mai nefericiti sunt cei din Swaziland, Burundi si Republica Democrata Congo, dar si ucrainenii, estonii si rusii.
Nu este singurul studiu care incearca sa afle cat de fericiti sunt oamenii de pe Pamant. Iar formula de calcul a fericirii difera, de la un studiu la altul.

Cum au masurat specialistii fericirea?

Acest raport, realizat de catre organizatia internationala New Economics Foundation, ia in calcul speranta medie de viata, produsul intern brut, satisfactia personala si gradul de distrugere al mediului inconjurator.

Daca speranta medie de viata si produsul intern brut au metode deja clare si binecunoscute de calcul, nu la fel stau lucrurile in ceea ce priveste satisfactia personala.

Aceasta se calculeaza in functie de perceptia oamenilor - care spun daca sunt sau nu fericiti si daca ar fi dorit altceva de la viata.
Gradul de distrugere al mediului inconjurator este vinovat pentru plasarea pe pozitii mai joase a celor mai multe tari industrializate.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.