In ajunul reuniunii G8 pe care o va gazdui in curand Rusia, liderii de la Moscova au lasat clar sa se inteleaga ca vor folosi uriasele rezerve energetice ale tarii ca instrument politic pentru a restabili statutul Rusiei de mare putere mondiala. In acelasi timp, guvernele europene fac presiuni pe langa presedintele Putin sa adopte ferm ceea ce ei numesc valorile europene - intre care democratia si economia de piata libera.

Presedintele Putin sustine ca Rusia poate deveni o sursa vitala de aprovizionare cu energie a Europei, dar ca europenii trebuie sa accepte - in schimb - conditiile politice puse de Moscova.

Intre acestea se numara permisiunea de a avea un cuvant mai greu de spus in legatura cu teritoriile fostei Uniuni Sovietice care - in mare parte - cocheteaza acum cu Occidentul.

Rusia mai vrea sa devina o putere semnificativa care sa contracareze folosirea unilaterala a puterii militare de catre Statele Unite.

Si - in fine - mai vrea sa i se permita sa foloseasca monopolurile de stat, precum Gazprom, pentru a controla distributia infrastructurii energetice - de la pompele de petrol sau gaze din Siberia si pana la masinile de gatit din caminele occidentalilor - via conductele care transporta gazele si petrolul intre cele doua puncte.

Presedintele Putin a respins in trecut plangerile formulate de europeni in legatura cu presupusele presiuni aplicate de Rusia vecinilor sai care - precum Ucraina - depind de livrarile de energie rusesti. El a respins si criticile ca ar fi devenit autoritar.

Reuniunea G8 - care se va desfasura in week-endul viitor la Sankt Petersburg - va testa hotararea Europei si a aliatilor ei de a forta Rusia sa se angajeze sa respecte un set de principii - inclusiv flexibilitate in stabilirea preturilor energiei si accesul la conductele vitale care transporta petrol si gaze din est spre vest.
Rusia are nevoie de Europa care este cel mai important client al sau in domeniul energetic, dar este de asteptat ca negocierile sa fie extrem de dure.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.