Tarile devastate de genocid au ales cai diferite catre pace: judecarea criminalilor in tribunale interna-tionale, nationale sau pur si simplu amnistierea lor.

In ciuda eforturilor de a crea o Curte Penala Internationala care sa judece toate cazurile de genocid si crime de razboi, initiativa ramine doar partial viabila. Fiecare tara isi alege modalitatea in care sa ceara socoteala cetatenilor sau liderilor ei care au incalcat grav drepturile omului. Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie continua sa judece lideri implicati in actiunile de genocid din Balcani, in timp ce Saddam Hussein este judecat de un tribunal national, iar in cazul Ugandei, de exemplu, actualul lider considera ca cea mai buna cale spre o pace rapida este amnistierea celor vinovati de crime contra umanitatii.

Sirbi judecati pentru Kosovo

Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie (TPI) a inceput ieri judecarea a sase oficiali sirbi de rang inalt, pentru crime de razboi in timpul conflictului din Kosovo din 1999. Toti cei sase acuzati, printre care fostul presedinte Milan Milutinovici, neaga ca ar fi fost implicati in uciderea, persecutarea, atacarea sexuala si deportarea albanezilor kosovari. Cei sase sint acuzati ca au format o "grupare criminala", impreuna cu defunctul Slobodan Milosevici. Moartea lui Milosevici in temnita, in primavara, adusese in discutie eficacitatea TPI, acuzat ca lungeste procesele prea mult timp si ca este prea birocratic.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.