Obiectivul strategic al Bucurestiului depinde de consecventa Ucrainei

Conflictele inghetate, lasate in afara agendei oficiale a G8

Subiectul conflictelor inghetate din Republica Moldova si Georgia ar putea fi ridicat de liderii occidentali la Summit-ul G8 - grupul statelor puternic industrializate + Rusia, care va avea loc la Sankt Petersburg, in perioada
15-17 iulie. Potrivit Institutului European de la Chisinau, Andrei Stratan, ministrul de externe al Republicii Moldova, a anuntat saptamana trecuta ca a remis sesizari tuturor statelor din G8, in vederea includerii pe agenda Summitului a problemei transnistrene, in vederea solutionarii eficiente a acestui conflict. Desi liderii occidentali au optat pentru abordarea in cadrul reuniunii a problemelor ce tin de situatiile conflictuale din Georgia si Moldova, Rusia s-a pronuntat repetat impotriva includerii pe agenda a conflictelor din spatiul CSI, pe motiv ca acestea ar fi probleme de importanta locala, in privinta carora nu se va putea ajunge la un consens.

Intalnirea de astazi de la Odesa dintre ministrul roman de externe Mihai-Razvan Ungureanu si omologul sau ucrainean Boris Tarasiuk propune pe agenda si discutarea "evolutiilor in reglementarea conflictului transnistrean". Iar ultimele evolutii demonstreaza ca situatia se complica tot mai mult: tensiunile dintre Chisinau si autoproclamata republica sunt tot mai mari, iar Moscova face presiuni pentru o rezolvare dupa modelul Muntenegru. "Gardianul" va propune o analiza a rolului pe care il joaca Ucraina in aceasta ecuatie si a posibilitatii Romaniei de a se baza pe consecventa Kievului.

Bucurestiul a definit situatia din Transnistria drept o problema de securitate pentru Romania, in conditiile in care regimul ilegal de la Tiraspol incurajeaza trupele si arsenalul militar ale Rusiei sa se mentina in stanga Nistrului si inchide ochii in fata traficului de arme si de persoane. Parghiile Romaniei sunt insa foarte limitate, dupa ce a renuntat, in anii ’90, la participarea la negocieri. In acest moment, formatul de negocieri cuprinde Republica Moldova, autoproclamata Republica Autonoma Transnistreana, Ucraina, Rusia, Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa si, cu statut de observator, Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii.

In acest moment, diplomatia romana se bazeaza pe speranta ca, dupa aderare, Uniunea Europeana va prelua expertiza si solutiile Bucurestiului pentru Transnistria.

In urma cu zece zile, Ungureanu a afirmat ca Romania se pronunta pentru transformarea statutului de observatori al SUA si UE in statut de membri cu drepturi depline la negocieri si pentru participarea nemijlocita a Romaniei la masa de tratative.

Oportunitatea muntenegreana

Contextul geopolitic international a dus la o precipitare a declaratiilor pe tema conflictelor inghetate. Muntenegru a iesit pe cale pasnica din uniunea cu Serbia, in urma unui referendum organizat la sfarsitul lunii mai, recunoscut de comunitatea internationala. De asemenea, o solutie pentru Kosovo, fie autonomie extinsa, fie independenta, se va contura pana la sfarsitul acestui an. In acest moment, autoritatile de la Tiraspol ameninta cu organizarea unui referendum similar celui din Muntenegru, care sa asigure independenta teritoriala si, implicit, politica fata de Chisinau.

Independenta Muntenegrului poate anticipa si o intensificare a pretentiilor secesioniste in regiunea Caucazului, unde este foarte probabil ca teritoriile disputate din Nagorno-Karabah, Abhazia si Osetia de Sud sa inceapa sa faca demersuri sustinute in aceasta directie. Transnistria este situata intre Republica Moldova - care isi vrea acest teritoriu inapoi - si Ucraina, care sustine pozitia Chisinaului, in incercarea de a se apropia politic de Occident.

Ucraina a decis sa joace pe cartea Vestului in momentul in care a decis, in martie 2006, sa puna in aplicare un acord semnat cu Republica Moldova, care interzice intrarea in tara a marfurilor transnistrene fara stampilele vamale moldovenesti. Acordul prevede obligatia agentilor economici din Transnistria care desfasoara activitati de export de a se inregistra, provizoriu sau permanent, la Camera de Comert a Republicii Moldova pentru obtinerea certificatului de provenienta a marfurilor. Comunitatea internationala nu receptioneaza noile reguli ca aducand prejudicii economiei transnistrene, dar Tiraspolul le asimileaza cu o blocada economica si refuza sa se aseze la masa tratativelor pentru reglementarea problemei.

Si Republica Moldova, si Ucraina au relatii incordate cu Federatia Rusa, principalul sustinator al sperantelor de independenta ale Transnistriei. Din aceasta perspectiva, consecventa Ucrainei devine un element esential pentru interesele Romaniei, intrucat, fara obtinerea cel putin a unui consimtamant tacit din partea Kievului, Tiraspolul nu poate aspira la o independenta reala.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.