Israelul a suspendat pe moment confruntarile militare cu militantii palestinieni din Gaza, pentru a permite continuarea eforturilor diplomatice pentru eliberarea soldatului rapit.

Aviatia israeliana a atacat ieri noapte mai multe tinte din Fasia Gaza, provocand pagube grave cladirii in care isi are sediul ministerul palestinian de Interne. Cladirea a luat foc, iar potrivit jurnalistilor aflati la fata locului, s-au inregistrat pagube importante. Acesta este primul atac care vizeaza unul dintre sediile noului guvern palestinian, condus de gruparea Hamas.

Potrivit unei surse medicale de la pricipalul spital din Gaza, nu exista victime sau raniti. In timpul atacului, ministrul de interne, Saïd Siam, membru Hamas, nu se afla in cladire. Potrivit unor relatari infirmate de armata israeliana, fortele sale speciale s-ar fi confruntat cu militantii palestinieni in nordul regiunii. Israelul incearca sa-l elibereze, gratie unei ofensive declansate in noaptea de marti spre miercuri, pe caporalul Gilad Shalit, rapit cu sase zile in urma de o grupare palestiniana.

Joi, armata a anuntat ca amana inaintarea in nordul Gazei, pentru a permite diplomatilor sa incerce sa rezolve criza. Opt membri ai Guvernului palestinian, dominat de gruparea radicala Hamas, au fost retinuti sub suspiciunea ca ar fi implicati in activitati teroriste. Cadavrul unui colonist evreu, rapit de asemenea duminica, a fost gasit in apropiere de orasul Ramallah, din Cisiordania. Ieri, seful Jihadului islamic din Rafah, Mohammed Abdel Al, 25 de ani, a decedat din cauza ranilor pe care le-a suferit in urma unui raid aerian israelian produs la Rafah, in sudul Fasiei Gaza. Surse medicale au declarat ca trei activisti ai Brigazilor Martirilor al Aqsa, o grupare armata apropiata formatiunii Al Fatah, au fost raniti intr-un schimb de focuri, in apropiere de Jabaliya, in nordul Fasiei Gaza.

Negocieri

Presedintele Egiptului, Hosni Mubarak, a declarat ca gruparea care l-a rapit pe Gilad Shalit ar fi dispusa sa-l elibereze conditionat. Mubarak a declarat ca "discutiile dintre egipteni si anumite personalitati al gruparii Hamas au dat rezultate pozitive, gruparea acceptand in anumite conditii de a-l aduce inapoi cat mai curand posibil pe soldatul israelian , pentru a evita o escaladare a violentei". Printre cererile initiale ale militantilor palestinieni se numara eliberarea unor prizonieri palestinieni (femei si copii) din inchisorile israeliene. Mubarak a mai subliniat ca "pana acum Guvernul israelian nu a acceptat aceste onditii" si e greu de crezut capremierul israelian Ehud Olmert va da curs ofertei despre care vorbeste presedintele Egiptului.

Ministerul israelian de Externe a respins categoric, joi, documentul palestinian zis ‘’de concordie nationala’’, semnat si de miscarea islamista Hamas, desi el poate fi interpretat ca o recunoastere implicita a Israelului. Textul, care a fost elaborat de lideri ai miscarilor palestiniene aflati in temnite israeliene, stipuleaza ‘’crearea unui stat independent pe toate teritoriile ocupate in 1967 (de Israel), avand Ierusalimul drept capitala’’.

Documentul nu vizeaza stabilirea pacii cu Israelul, ci realizarea unui consens intern palestinian si evitarea confruntarilor, apreciaza MAE. In opinia ministerului, documentul raspunde obiectivelor strategice ale Hamas, care in schimbul retragerii din toate teritoriile cucerite in 1967 se declara gata sa respecte ‘’un armistitiu prelungit’’ si nu un acord de pace. MAE mai observa ca documentul nu exclude continuarea atacurilor teroriste in Israel deoarece afirma doar ca ‘’rezistenta trebuie sa se concentreze’’ asupra teritoriilor palestiniene. In aceste conditii, Ministerul israelian de Externe estimeaza ca textul in cauza nu raspunde celor trei conditii puse Hamas pentru reluarea ajutoarelor internationale: recunoasterea dreptului la existenta al Israelului si a acordurilor semnate de el cu Autoritatea Nationala Palestiniana si abandonarea luptei armate.

Ministrii de Externe G8 fac apel pentru revenirea la masa tratativelor

Ministrii de externe din G8, reuniti joi la Moscova, au facut apel catre Israel si Autoritatea Nationala Palestiniana (ANP) sa creeze conditiile necesare pentru revenirea la masa tratativelor, a declarat seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov, in conferinta de presa organizata la finalul reuniunii. "Am reiterat pozitia Cvartetului pentru Orientul Mijlociu (Rusia, SUA, ONU si UE) in contextul deteriorarii raporturilor dintre israelieni si palestinieni din ultimele zile’’, a spus Lavrov. Ministrii de Externe din G8 au solicitat, de asemenea, eliberarea imediata a militarului israelian capturat recent de palestinieni. ‘’Rusia este una din tarile care actioneaza in acest moment pe ambele canale pentru ameliorarea situatiei create ca urmare a recentelor evolutii din teritoriile palestiniene’’, a indicat Lavrov. Serghei Lavrov a subliniat ca "G8 ii invita pe israelieni si pe palestinieni sa ia toate masurile pentru restabilirea calmului".

In finalul reuniunii lor, ministrii de Externe din G8 au adoptat un document cer Israelului si palestinienilor sa se abtina de la actiuni unilaterale, care ar putea pune sub semnul intrebarii statutul final al teritoriilor palestiniene. Documentul mentionat condamna gruparile extremiste responsabile de acte precum rapirea militarului israelian si pe cei care pun in pericol perspectivele de pace in Orientul Mijlociu. In acelasi timp, ministrii de Externe din G8 au solicitat Israelului sa manifeste ‘’retinere maxima in conditiile crizei actuale’’, exprimand o ‘’preocupare speciala’’ in legatura cu ‘’practica retinerii membrilor puterii executive si legislative palestiniene’’. Secretarul de Stat al SUA, Condoleezza Rice, a confirmat ca ministrii de Externe din G8 si-au reafirmat sprijinul pentru planul american de reglementare a situatiei dintre palestinieni si israelieni, care prevede crearea, in final, a statului independent Palestina.

Rice a mai declarat ca "actiunile diplomatice se succed in vederea eliberarii (soldatului israelian n.r). Este vorba despre o actiune diplomatica de mare amploare". Ministrii de Externe din G8 considera, de asemenea, ca gruparile palestiniene trebuie sa renunte total la metodele violente si sa demareze actiuni de combatere a terorismului. Ei au facut apel la ambele parti sa protejeze populatia civila care are cel mai mult de suferit in urma escaladarii situatiei si sa nu-i amplifice suferintele. La reuniunea sefilor diplomatiei din G8 a fost exprimata, de asemenea, preocuparea si in legatura cu situatia umanitara din teritoriile palestiniene. Pe de alta parte, miistrul iranian al Afacerilor Externe Manouchehr Mottaki a cerut joi la New York interventia Consiliului de Securitate, pentru a pune capat ofensivei militare israeliene din Fasia Gaza, ofensiva calificata de Mottaki drept o "invazie barbara".

Mottaki a declarat ca I-a trimis o scrisoare secretarului general al Consiliului de Securitate, Kofi Annan, prin care ii cere sesizarea Consiliului privind situatia din Orientul Apropiat, dupa debutul ofensivei israeliene. Presedintele palestinian, Mahmoud Abbas a cerut Natiunilor Unite sa obtina eliberarea ministrilor si deputatilor care au fost arestati de armata israeliana. Reprezentantul special ONU pentru Orientul Apropiat, Alvaro de Soto a declarat ca "am primit un apel din partea presedintiei Autoritatii Nationale Palestiniene, prin care se cerea eliberarea imediata a acestor oameni".

Criza umanitara?

Coordonatorul operatiunilor umanitare sub egida ONU, Jan Egeland, a condamnat distrugerea, marti, a celei mai mari centrale electrice din Gaza. In opinia sa, armata israeliana a incalcat astfel intelegerile internationale privitoare la protejarea drepturilor omului."Civilii sunt pedepsiti", a spus Egeland, potrivit caruia astfel de incidente alimenteaza ura si provoaca noi violente. "Militarii si politicienii nu pricep ca cei care platesc cel mai greu pret sunt copiii din Gaza si cetatenii Israelului", a continuat Egeland. Cea mai mare parte a sistemului de furnizare a apei din Gaza depinde de alimentarea cu electricitate a centralelor termice. Cum temperaturile din aceasta perioada sunt foarte ridicate, multi localnici se tem ca se vor imbolnavi. Jan Egeland crede ca ar putea izbucni o criza umanitara. "Daca liderii miscarii Hamas, aflate la guvernare, chiar au pus la cale rapirea soldatului israelian, nu puteau sa-si gaseasca un moment mai prost", a spus oficialul Natiunilor Unite.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.