John Vassall, fiul unui vicar anglican care era cel mai tinar oficial al ambasadei britanice de la Moscova prin 1956, a devenit unul dintre cei mai folositori spioni ai KGB-ului in timpul Razboiului Rece.

El a fost racolat dupa ce a fost fotografiat luind parte la o orgie gay. A fost arestat in septembrie 1962, in apartamentul sau din Westminster dupa ce furnizase inclusiv secrete militare Kremlinului. Vassall a recunoscut totul si a povestit cum a devenit spion. Dupa numai trei luni, un oarecare Mihailski, care era agent KGB si translator la ambasada, l-a introdus pe britanicul ce avea la acea vreme 30 de ani intr-un grup de prieteni barbati.

Ei l-au invitat apoi la o cina intr-o camera privata a unui restaurant din apropierea Teatrului Balsoi. S-a mincat si s-a baut din belsug si, dupa o ora, toata lumea si-a scos hainele, cineva ajutindu-l si pe Vassall sa si-o scoata pe a sa. intr-un colt era un divan mare. "imi amintesc ca lumina era foarte puternica si treptat mi s-au scos tot mai multe haine. Doi, trei indivizi stateau cu mine pe pat, toti dezbracati. Apoi au avut loc acte sexuale compromitatoare. Cineva facea fotografii", a povestit englezul.

Santajul sovietic

Documentele date publicitatii ieri, de Arhivele Nationale din Kew, din vestul Londrei, provin de la procesul lui John Vassall, ale carui audieri s-au desfasurat in parte cu usile inchise pentru a proteja secretele de stat. Vassall a povestit la proces ca a fost santajat de agenti KGB, care l-au amenintat ca i se va ridica imunitatea diplomatica si va fi judecat pentru ca a incalcat legile rusesti ce interziceau homosexualitatea.

Din cauza santajului, el a inceput sa duca o viata dubla in timp ce lucra la Ministerul Apararii ca secretar al unui ministru tinar, Thomas Galbraith, despre care s-a spus ca i-ar fi fost iubit. Arestarea lui Vassall s-a datorat unor tradatori sovietici, declansindu-se apoi o ancheta privitoare la cum a reusit sa nu fie depistat atit de mult timp.

El a fost condamnat la 18 ani de inchisoare si a incetat din viata in anul 1996.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.