Fostul sef al Comisiei parlamentare ucrainene anti-Mafia a dezvaluit ca Administratia pro-rusa a lui Leonid Kucima a transmis rachete nucleare Iranului

Autoritatile ucrainene au vandut anii trecuti armament nuclear Iranului si Chinei, incalcand legislatia internationala, a acuzat ieri un parlamentar ucrainean, citat de agentiile americane de presa. Deputatul Grigori Omelchenko, apropiat colaborator al noului premier desemnat de la Kiev, Iulia Timosenko, a dezvaluit ca tranzactiile au avut loc in perioada 1999-2001, iar tarile care au beneficiat de armele nucleare venite din Ucraina au fost Iranul si China. "Aproximativ 20 de rachete de croaziera Kh-55 si Kh-55M, care pot transporta incarcaturi nucleare, au fost exportate in trei tari", a declarat Hrihori Omelchenko, deputatul fiind fostul sef al Comisiei anti-mafia din Parlamentul de la Kiev. "Sase rachete au fost destinate Rusiei si au ajuns pana la urma in Iran, alte sase rachete destinate Rusiei au ajuns in China", a mentionat parlamentarul ucrainean. Prin mentionarea perioadei 1999-2001, deputatul ucrainean a acuzat fostul regim ucrainean condus de rusofilul Leonid Kucima de patronarea acestor tranzactii ilegale cu armament. Ulterior, ieri, in fata Parlamentului de la Kiev, deputatul ucrainean a acuzat deschis fosta Administratie a lui Kucima: "O persoana plasata foarte sus in cercul din jurul presedintelui Leonid Kucima a fost implicata in aceasta afacere ilegala de vanzare de armament", a declarat Grigori Omelchenko, citat ieri de Financial Times. Deputatul a acuzat compania de stat ucraineana care se ocupa cu exportul de armament, Ukrspetseksport, de realizarea propriu-zisa a vanzarii de rachete nucleare catre Iran si catre China, si a solicitat arestarea directorului acestuia, Valeri Shmarov.

Dovezi la SBU

Grigori Omelchenko a mai mentionat ca Serviciul de Informatii al Ucrainei - SBU, a confirmat ca detine dovezi despre implicarea Ucrainei in vanzarea de armament nuclear catre Iran si China, mentioneaza Financial Times. Pe de alta parte, deputatul, fost membru al Serviciului de Informatii al Ucrainei, a sugerat ca Rusia a reprezentat intermediarul acestei tranzactii Ucraina-Iran si Ucraina-China.

Parlamentarul ucrainean a facut aceste dezvaluiri intr-un apel adresat noului presedinte al Ucrainei, Viktor Iuscenko, caruia i-a cerut sa ancheteze serios aceste afaceri ilegale in care a fost implicata Ucraina. Viktor Iuscenko, cel care i-a succedat lui Leonid Kucima ca presedinte al Ucrainei, a promis dupa investire ca va lansa investigatii serioase asupra afacerilor ilegale in care au fost implicati fostii membri ai Administratiei Leonid Kucima, care a condus Ucraina in ultimii zece ani. De remarcat ca in timpul Administratiei lui Kucima, Ucraina a mai fost acuzata, in anul 2002, ca a vandut armament prin incalcarea legislatiei internationale. Astfel, in 2002, Ucraina condusa de Leonid Kucima a fost acuzata ca a furnizat sisteme radar Irakului, incalcand astfel sanctiunile impuse acestei tari de ONU.

Rachetele Kh-55 au o raza de actiune de 1860 de kilometri si sunt proiectate sa transporte focoase nucleare de 200 de kilotone. Statele Unite sustin ca Iranul foloseste programul nuclear civil pentru a obtine armament nuclear, iar anul trecut SUA au impus sanctiuni unei firme particulare ucrainene pentru vanzari ilegale - se pare militare - catre Iran.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.