Tara noastra va primi OK-ul final pentru aderare sub presedintia finlandeza a Uniunii Europene, care incepe de la 1 iulie.

Finlanda va prelua la 1 iulie presedintia prin rotatie a Uniunii Europene, pentru a doua oara de cind este membra a Uniunii. Sarcina nordicilor nu este deloc usoara, avind in vedere blocajul institutional in care se afla UE, in imposibilitate de a avea o Constitutie comuna si confruntata cu scepticismul cetatenilor atit fata de extindere, cit si fata de consolidarea politicilor comune.

Cu toate acestea, Finlanda isi asuma sarcina de a obtine un consens intre statele membre privind extinderea UE. Premierul finlandez Matti Vanhanen a declarat ca guvernul sau va purta discutii bilaterale cu fiecare tara membra in parte, pentru a reusi obtinerea acestui consens. Problema va figura apoi pe agenda Consiliului European de iarna, din 14-15 decembrie, condus de Finlanda. La acest Consiliu se va anunta si decizia finala, daca tara noastra si Bulgaria vor adera la UE in 2007. Tara nordica este familiarizata cu problematica extinderii, avind in vedere ca tocmai comisarul pentru Extindere, Olli Rehn, este finlandez.

Problema extinderii UE este, din aceasta cauza, mai mediatizata in rindul finlandezilor, obtinind in acest fel si sprijinul popular. In plus, Finlanda a dus o politica de plasare a cit mai multi dintre oficialii sai in functii cu greutate in institutii europene, incercind sa cistige astfel influenta pe care, ca stat mai putin important la nivelul UE, nu ar fi avut-o altfel.

Dezghetarea Rusiei
O problema-cheie pentru presedintia finlandeza o constituie relatia Uniunii Europene cu Rusia. Relatia europenilor cu Moscova a atins cote de inghet dupa criza gazului din iarna, problemele cauzate de energie nefiind rezolvate nici la summitul UE-Rusia. Pina la sfirsitul presedintiei finlandeze, premierul Vanhanen trebuie sa finalizeze schita acordului dintre Bruxelles si Moscova, care sa reglementeze inclusiv relatia Europei cu furnizorii rusi. Finlandezii considera ca UE ar trebui sa aiba o voce comuna in politica fata de Rusia, in timp ce, pina acum, statele membre au preferat sa poarte numai discutii bilaterale, pierzind astfel din forta de negociere.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.