Starea clinica a Sfantului Parinte a fost stabilizata in cursul noptii de marti spre miercuri, ca urmare a conectarii Papei la aparate de asistenta respiratorie.
Acum, starea de sanatate a Papei Ioan Paul al II-lea este stabila, a aratat ieri dimineata purtatorul de cuvant al Vaticanului, Joaquin Navarro-Valls. Febra sa a mai scazut, iar parametrii cardio-respiratorii si metabolici au fost adusi in limite normale. "Diagnosticul stabilit de echipa medicala este cel al unei laringo-traheite acute", a informat Navarro-Valls, citandu-l pe profesorul Rodolfo Proietti, director al departamentului de urgente al spitalului "Gemelli" din Roma.

Papa Ioan Paul al II-lea a fost spitalizat de urgenta marti seara din cauza unor tulburari respiratorii acute, provocate de o gripa. Internarea Sfantului Parinte a fost hotarata de medicul personal al acestuia, Renato Buzzonetti, ca o "masura preventiva", dupa ce a constatat o contractie a laringelui, ceea ce impiedica intrarea aerului in plamani, cat si o tuse persistenta a pacientului.

Ambele simptome sunt considerate extrem de periculoase pentru pacientii afectati de maladia Parkinson, boala de care sufera si Papa Ioan Paul al II-lea.

Internarea de urgenta a Papei la spitalul "Gemelli" din Roma i-a luat prin surprindere chiar si pe unii colaboratori apropiati ai sai, informeaza agentia italiana de stiri Ansa. Mass-media italiana mai relata ca Sfantul Parinte a fost transportat la spital cu ambulanta personala, fiind internat intr-un apartament aflat la etajul zece, apartament permanent pregatit sa-l primeasca pe Papa in caz de necesitate. Spitalul "Gemelli" l-a tratat deseori pe Suveranul Pontif, inclusiv dupa atentatul terorist din mai 1981, cand a fost operat la picior pentru o ruptura la col femural.

La scurt timp dupa spitalizarea Sfantului Parinte, survenita la ora 22.50 (ora locala), zeci de credinciosi, ziaristi si cameramani au inceput sa se adune la portile institutiei medicale, iar credinciosi din intreaga lume si-au indreptat pasii spre lacasuri de cult, pentru a se ruga pentru sanatatea Sfantului Parinte.

Suveranul Pontif, care va implini 85 de ani pe 18 mai, se afla in fruntea Bisericii Catolice din octombrie 1978. Nascut Karol Wojtyla, el este primul papa de origine poloneza din istoria Bisericii Catolice. La nici un an dupa alegerea sa, Papa Ioan Paul al II-lea si-a vizitat tara natala - vizita considerata un adevarat semnal de lupta impotriva comunismului, dat fiind ca Sfantul Parinte a tinut sa-i intalneasca pe reprezentantii miscarii "Solidaritatea". Considerat un papa modern, Ioan Paul al II-lea a militat atat pentru drepturile omului (in special cu ocazia vizitelor sale in tari central-americane), cat si pentru un adevarat spirit ecumenic, fiind primul sef al Bisericii Catolice care a vizitat Turcia sau a pasit intr-o sinagoga. Intr-un celebru gest fara precedent de "autopurificare", in martie 2000, Suveranul Pontif cerea iertarea divina pentru pacatele comise de Biserica Catolica fata de poporul evreu. In semn de reala deschidere fata de Biserica Ortodoxa, Ioan Paul al II-lea este primul papa care a vizitat o tara ortodoxa fost comunista, Romania, in 1999, sau s-a intalnit cu Patriarhul Ortodox al Constantinopolelui. Sfantul Parinte a efectuat in total 104 vizite pastorale in strainatate, ultima avand loc in vara anului trecut la Lourdes, Franta.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.