Presedintele Statelor Unite a vizitat Ungaria pentru a marca jumatate de secol de la revolutia anticomunista din 1956

22 de ore a durat vizita lui George Bush la Budapesta. Punctul culminanat al acestui eveniment politic a fost discursul rostit de presedintele Statelor Unite la sfarsitul programului.

Expunerea caracterizata in prealabil de comentatorii americani ca o manifestare de importanta isrtorica, a evocat eroismul poporului maghiar, care in octombrie 1956 s-a rasculat impotriva regimului sovietic, iar peste trei decenii, in 1989, desfacand cortina de fier, a ales calea libertatii.

"Rabdarea de care au dat dovada cetatenii Ungariei care nu si-au pierdut speranta in succesul nazuintelor de libertate, ramane o sursa de inspiratie pentru irakieni si tuturor popoarelor lumii, care doresc sa traiasca in libertate" - a subliniat George W. Bush.

Aluzii la Irak

Aluzia facuta la situatia din Irak a fost oarecum paradoxala, pentru ca vizita domniei sale a fost insotita, ca si la Viena, de protestele unor organizatii ungare si internationale, care in afara condamnarii amestecului militar al Americii in Irak, au protestat si impotriva pozitiei Statelor Unite in ceea priveste nerespectarea drepturilor omului, respectiv refuzul de a ratifica Acordul de la Kyoto pentru protectia mediului.

Contrar unor asteptari, presedintele american nu s-a scuzat pentru neacordarea unui ajutor revolutionarilor din 1956, amintind doar faptul ca din cei 200.000 de refugiati maghiari, zeci de mii au fost primiti de Statele Unite si multi dintre ei au contribuit la realizarile obtinute de americani.

In relatiile ungaro-americane contemporane, o singura problema ramane in continuare nerezolvata: cea legata de obligativitatea vizei de intrare pe teritoriul Statelor Unite. George Bush a precizat ca legile americane referitoare la straini, sunt valabile si pentru cetatenii Ungariei.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.