Presedintele american George Bush a declarat ca doreste sa inchida centrul de detentie de la Guantanamo, dar ca mai intai trebuie sa gaseasca modalitati sa repatrieze sutele de detinuti, suspectati de acte teroriste.

Domnul Bush a reactionat la cererile insistente ale Uniunii Europene ca America sa respecte drepturile omului in lupta impotriva terorismului.

Summitul de la Viena intre Uniunea Europeana si Statele Unite s-a incheiat cu un consens de principiu in alte mari chestiuni ale momentului - precum situatia din Iran, comertul mondial si energia - dar fara prea multe decizii concrete.

Intre coloanele de marmura galbena si sub candelabrele de cristal ale palatului imperial Hofburg, relatiile transatlantice au fost descrise drept un parteneriat strans cu raspunderi globale.

Trecutul e trecut, a spus presedintele Bush. El nici n-a asteptat ca liderii europeni sa-si repete cererea, deja publica, privind inchiderea centrului de la Gunatanamo, pentru a-si preciza pozitia.

"In primul rand, as vrea sa inchid Guantanamo, as vrea sa terminam cu problema asta", a spus liderul american.
"Inteleg ingrijorarea europenilor, dar nu vom da drumul unora care sa va faca rau", a adaugat el, spunand ca asteapta mai intai ca Tribunalul Suprem sa clarifice daca cei circa 400 de detinuti suspectati de a fi talebani si membri Al-Quaida, trebuie judecati in Statele Unite sau pot fi repatriati in tari precum Arabia Saudita, Afghanistan si Yemen.

Cancelarul austriac Wolfgang Schuessel, a carui tara detine presedintia Uniunii Europene, a spus ca a primit garantii ca detinutii nu vor fi torturati, dar a subliniat ca o victorie credibila asupra terorismului nu poate fi obtinuta decat prin respectarea drepturilor omului si valorilor democratice.

Europa si America raman insa pe aceeasi linie privind programul nuclear al Iranului, cerand ca Teheranul sa raspunda in decurs de saptamani si nu luni la recenta propunere internationala privind stoparea activitatilor de imbogatire a uraniului.

Timpul e limitat, nu trebuie sa ne jucam cu timpul, a spus domnul Schuessel.

Ne vom aseza la masa negocierilor cand iranienii opresc procesul de imbogatire, punct - a declarat George Bush.
Intrebat de mai multi ziaristi cum reactioneaza la recentele sondaje aratand ca majoritatea europenilor considera Statele Unite drept cea mai mare amenintare in lume, domnul Bush a spus ca e absurd.

Nu guvernez dupa sondaje, a spus el, fac ceea ce mi se pare ca e bine.

"E grotesc sa spui ca America reprezinta o amenintare la adresa pacii in lume, comparata cu Coreea de Nord, Iran sau alte tari", a spus la randul sau Wolfgang Schuessel.
"Eu sunt nascut in 1945", a spus cancelarul austriac, "cand Viena si jumatate din Austria zacea in ruine dupa razboi."

America ne-a hranit, a continuat el, fara Statele Unite, unde-ar fi Europa azi?
Liderii s-au pus de acord, fara a da detalii, asupra unui partneriat privind securitatea energetica si pentru incheierea cu succes a rundei de negocieri privind comertul mondial.

Problema vizelor

Nu insa si asupra unei chestiuni concrete care-i preocupa pe multi est-europeni - faptul ca majoritatea celor zece noi tari membre ale Uniunii - inclusiv aliati de nadejde ai Americii precum Polonia - au inca nevoie de viza SUA, spre deosebire de majoritatea tarilor vest-europene.
Uniunea Europeana a avertizat ca ar putea cere vize diplomatilor sau militarilor americani, daca nu inceteaza acest tratament considerat discriminatoriu.

Domnul Bush nu va putea evita o discutie pe aceasta tema si la urmatoarea sa escala europeana, Budapesta, unde participa la aniversarea a jumatate de secol de la revolta anti-sovietica din 1956.

Initial, presedintele american dorea sa mearga la Kiev pentru a-si demonstra sprijinul fata de revolutia portocalie, dar programul a fost modificat datorita negocierilor prelungite privind noua coalitie ucraineana.

Summitul de la Viena a trasnmis totusi un avertisment voalat Rusiei, subliniind din nou angajamentul Statelor Unite si al Uniunii Europene pentru progresul democratiei in lume ca o prioritate strategica a epocii noastre.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.