Noul ministru britanic pentru imigratie, Liam Byrne, a lasat sa se inteleaga faptul ca studiaza posibilitatea de a acorda o 'amnistie' imigrantilor ilegali.

Liam Byrne le-a spus parlamentarilor ca a cerut un raport privind posibilele aspecte ridicate de o eventuala amnistie, adaugand ca "este prea devreme" sa excluda aceasta solutie controversata.

Nu exista nici o estimare oficiala a numarului de imigranti ilegali din Marea Britanie. Estimarile neoficiale plaseaza numarul acestora intre 310.000 si 870.000.

'Speculatii iresponsabile'

Ministrul de interne din asa numitul guvern conservator 'din umbra' (adica guvernul format de Partidul Conservator - din opozitie - in asteptarea preluarii puterii n.r.), David Davis, a declarat ca speculatiile privind o amnistie sunt 'iresponsabile'.

Ministerul de Interne subliniaza ca nu are nici un plan concret in acest sens.

Aparand in fata Comisiei pentru afaceri interne a Camerei Comunelor, domnul Byrne a fost intrebat daca Marea Britanie ar trebui sa urmeze tari precum Spania in acordarea unei amnistii.

El le-a spus parlamentarilor: "Ma aflu in pozitia de a avea nevoie de mai multe detalii pentru a intelege ce categorii de oameni nu au acte legale de rezidenta."

El a spus ca va astepta concluziile raportului inainte de a lua vreo decizie privind o eventuala amnistie.

"Directoratul pentru Imigratie si Naturalizare are nevoie sa puna la punct o strategie mai solida de aplicare a legilor si deportare a celor aflati aici ilegal. Strategia isi va avea radacinile in analiza tipurilor de probleme cu care ne confruntam."

"Si - ca sa fiu sincer - este prea devreme sa abordez aceasta chestiune, intrucat nu am inca in fata acea analiza."

'Nepractic si imoral'

Institutul pentru Analiza Politicilor Publice, un think-tank apropiat de guvern, a declarat ca amnistierea a pana la 500.000 de oameni care traiesc ilegal in Marea Britanie ar putea conduce la o crestere a veniturilor din impozite cu un miliard de lire sterline.

Iar unii lideri sindicali sustin ca "ar fi nepractic si imoral" sa fie deportati 500.000 de muncitori ilegali, adaugand ca guvernul ar trebui faca distinctia intre cei putini care incalca grav legea si ceilalti carora ar trebui sa li se permita sa ramana in Marea Britanie".

Fostul ministru al imigratiei, Tony McNulty, respinsese ideea amnistiei spunand ca pur si simplu nu admite ideea de imigratie ilegala.

Purtatorul de cuvant al Partidului Conservator, din opozitie, David Davis, a declarat ca pana si speculatiile despre o posibila amnistie sunt 'iresponsabile' in conditiile in care frontierele Marii Britanii sunt 'asa de prost pazite'.

"O amnistie ar putea conduce la o crestere masiva si necontrolabila a numarului de oameni care vin aici".
Organizatia Migrationwatch (in traducere 'Supravegherea migratiei') a declarat ideea amnistiei drept 'absurda'.
Presedintele sau, Sir Andrew Green, a spus: "Nu este o schimbare de gandire, este o lipsa de gandire. Amnistiile nu conduc la reducerea imigratiei ilegale, ci la incurajarea ei".


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.