Premierul Australiei, John Howard, si-a exprimat dezamagirea fata de eliberarea din inchisoare a clericului indonezian, Abu Bakar Bashir, trimis in detentie pentru rolul sau in organizarea atentatelor din insula Bali, din anul 2002, in care au fost ucise peste 200 de persoane.

Se banuieste ca Abu Bakar Bashir este liderul gruparii radicale islamice Jemaah Islamiyah si la iesirea din inchisoare a promis ca va continua lupta pentru aplicarea legii islamice sharia.

Abu Bakar Bashir a fost condamnat pentru complicitate la organizarea atentatelor din insula Bali, care au dus la moartea a mai bine de 200 de persoane, majoritatea australieni.

Initial i se adusesera si alte acuzatii, chiar mai grave, dar la care s-a renuntat sau care au fost eliminate prin recursuri.

'Incurajarea' violentei

Expertii pe probleme de securitate sunt de parere ca Abu Bakar Bashir a fost - si poate inca este - conducatorul unei grupari radicale numita Jemaah Islamiyah, considerata responsabila pentru mai multe atentate organizate in Indonezia.

Abu Bakar Bashir neaga insa pana si existenta unei grupari Jemaah Islamiyah.

La iesirea din inchisoare, clericul indonezian i-a multumit lui Allah si a cerut tuturor musulmanilor sa stranga randurile fratiei islamice si sa lupte pentru aplicarea legii islamice sharia.

Atentatele din insula Bali, petrecute acum aproape patru ani, au fost cele care au adus Australia in linia intai a terorismului international pentru prima data.
88 de australieni au fost ucisi in atentatele din Bali si multi altii au fost raniti. Unii au suferit arsuri ingrozitoare si pentru multi viata nu a mai fost niciodata la fel.
Premierul Australiei, John Howard, si-a exprimat temerea ca, aflat acum in libertate, clericul Abu Bakar Bashir va incita la si mai multa violenta.

La randul sau, ministrul de externe al Australiei a subliniat ca desi tara sa e dezamagita de eliberarea clericului indonezian, va accepta decizia justitiei indoneziene.
Corespondentii spun ca puterea clericului Abu Bakar Bashir sta in capacitatea sa de a incuraja violenta, fiind un predicator extrem de carismatic.

Multi experti sunt insa de parere ca influenta sa in randurile gruparii Jamaah Islamiyah nu mai este la fel de mare si ca situatia s-a schimbat mult de cand clericul a fost trimis la inchisoare.

In plus, reteaua Jamaah Islamiyah este acum divizata intre cei care militeaza pentru violenta ca parte a jihadului - pe care il considera legitim si necesar - si cei care cred ca e mai eficace lupta pe termen lung, prin rabdare, prozelitism si pregatire militara.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.