Ministrii de externe ai Uniunii Europene au ajuns la un acord privind inchiderea primului capitol din negocierile de aderare cu Turcia, la care obiectase initial Ciprul.

Compromisul include insa un avertisment ca negocierile ar putea fi afectate pe viitor daca Turcia nu recunoaste toate cele zece state care au aderat la Uniunea Europeana in 2004, inclusiv Ciprul, si nu-si deschide porturile si aeroporturile vaselor si avioanelor din Cipru.

Drum 'dificil'

Este al doilea moment dificil de cand a fost lansat procesul de aderare cu Turcia in octombrie trecut si putini sunt cei care cred ca va fi si ultimul.

La 3 octombrie, procesul de aderare cu Turcia a fost lansat la miezul noptii, dupa o zi si-o noapte de discutii aprige intre ministrii de externe europeni.
Atunci Austria era cea care bloca acordul. Acum, Austria se afla la presedintia Uniunii, iar blocajul a venit din partea Ciprului.

Dupa mai multe ore de negocieri, cei 25 s-au pus de acord asupra unuui text care avertizeaza Turcia ca daca nu-si pune in aplicare pe deplin obligatiile deja asumate, acest esec va afecta progresul global al negocierilor.
Este vorba de recunoasterea tuturor celor zece noi state membre, inclusiv Ciprul, si de deschiderea porturilor si aeroporturilor turce pentru vasele si avioanele din Cipru.

'Un prim pas'

Ca si in octombrie, ministrul de externe turc, Abdullah Gul, a asteptat mai intai sa vada pozitia Uniunii Europene inainte de a lua avionul spre Luxemburg.

Un gest neobisnuit, pentru un candidat neobisnuit, intrucat Turcia este cea mai mare si dificila tara candidata, singura care nu recunoaste unul din membrii clubului la care vrea sa adere, ba chiar ocupa militar o parte din teritoriul acestuia.

Marea Britanie, cel mai infocat sustinator al candidaturii turce, s-a declarat multumita.

"E un prim pas", a spus ministrul pentru integrare europeana Geoff Hoon, "dar n-am spus niciodata cat de lung va fi drumul".

Primul pas e capitolul stiinta si cercetare, cel mai simplu din cele 35 pe care le are de negociat Turcia, pentru ca exista foarte putina legislatie europeana in domeniu.
In principiu, Ankara stie ca procesul de aderare ar putea dura cel putin un deceniu.

Dar din octombrie pana acum, n-a facut decat acest infim progres - cu evidente dificultati.

Daca mergem in acelasi ritm, comenta un inalt oficial european, am calculat ca negocierile ar putea dura exact 26 de ani si patru luni.

Dar criza e doar amanata. Ministrul grec de externe, Dora Bakoyannis, a spus ca Uniunea Europeana i-a mai dat Turciei cateva luni pentru a-si indeplini obligatiile.
Comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, a avertizat deja Ankara ca risca, dupa cum a spus el, ca trenul sa deraieze la sfarsitul anului, daca nu se vad progrese.

Intr-un raport care va fi prezentat azi la intrunirea cu Turcia, Uniunea Europeana avertizeaza ca ritmul schimbarilor s-a incetinit in ultimul an, ca e nevoie de eforturi semnificative pentru implementarea reformelor si ca, desi incalcarile drepturilor omului s-au redus, ele persista.

La sfarsitul anului, Comisia Europeana isi va prezenta raportul annual privind Turcia, precum si o monitorizare speciala asupra relatiilor cu Ciprul.

Daca ambele continua sa fie negative, negocierile cu Turcia risca sa fie incetinite, sau chiar suspendate.
Pe de alta parte, Croatia inchide azi acelasi capitol stiinta si cercetare si diplomatii europeni cred ca un al doilea - invatamant si cultura -- ar putea urma in curand.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.