Presedintele grupului rus Gazprom, Alexey Miller, a apreciat marti, la Congresul mondial al gazului, ca Europa nu dispune de o alternativa viabila la gazul rusesc pentru a sprijini dezvoltarea sa economica

"Exista doar trei tari care sunt capabile sa furnizeze gaz natural pe termen lung: Rusia, Qatarul si Iranul. Atunci cand vorbim de gazul natural necesar pentru dezvoltarea economiei europene, nu exista alta alternativa reala decat Rusia... Din punct de vedere obiectiv, nici o alta tara producatoare de gaz nu este mai apropiata de consumatorii europeni decat Rusia, iar sistemul de conducte este mijlocul de transport al gazului cel mai economic si mai eficient", a declarat Alexey Miller.

Cu toate acestea, seful de la Gazprom a tinut sa sublinieze ca firma sa, cel mai mare producator mondial de gaz natural, este deschisa la discutii pozitive in legatura cu subiectele legate de aprovizionarea cu gaz natural rusesc, informeaza AFP citat de Rompres. De asemenea, Alexey Miller a informat ca actualele contracte vor fi respectate in proportie de suta la suta, Gazprom avand un plan clar de dezvoltare de noi campuri gazeifere amplasate in regiunea Arctica, Siberia orientala sau peninsula Yamal.

Dupa conflictul gazeifer de la inceputul acestui an dintre Rusia si Ucraina, tarile europene, dependente de gazul natural rusesc, si-au exprimat convingerea ca UE este nevoita sa-si diversifice resursele de aprovizionare energetica. Similar, Agentia Internationala pentru Energie (AIE) si-a exprimat si ea rezervele fata de capacitatea Rusiei de a-si onora angajamentele de furnizare a gazului natural catre clientii sai europeni din cauza lipsei de investitii in noi zacaminte.

In schimb, Alexey Miller a dezvaluit ca eforturile investitionale ale Gazprom sunt concentrate mai degraba pe transportul decat pe productia gazului natural. Fara a da cifre exacte, presedintele grupului Gazprom a anuntat ca sumele investite de Gazprom pentru transportul gazului sunt de doua ori mai mari decat cele alocate pentru productia de gaz. intrebat de ziaristi care sunt firmele cu cele mai mari sanse de a fi selectate pentru a se alatura grupului Gazprom la dezvoltarea uriasului zacamant gazeifer Shtokman din Marea Barents, Miller a declarat doar ca nationalitatea firmelor nu va fi un criteriu de selectie a castigatorului.

Grupul francez Total, norvegienii de la Statoil si Hydro, precum si grupurile americane ConocoPhillips si Chevron Texaco, concureaza pentru a deveni partenerul Gazprom la proiectul Shtokman, care se apreciaza ca ar contine aproximativ 3.200 miliarde metri cubi de gaz natural. Cel de al 23-lea Congres mondial al gazului reuneste la Amsterdam peste 4.000 de responsabili din industria gazului natural si politicieni din aproximativ 80 de tari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.