Romania va cocheta cu "coana Reforma" si dupa aderarea la UE, pentru bunul motiv ca in 2007, cand ar trebui sa i se deschida poarta de acces in selectul club european, va gasi inauntru anuntul "Renovare".
Ca viata inseamna o continua transformare e cat se poate de adevarat. Dar oficialii europeni isi doresc cu ardoare o transformare programata, preponderent in economie, de acum pana in 2010. Telul intregii strategii: sa faca din UE economia cea mai dinamica din lume.

Obiectivul a fost anuntat inca de acum cinci ani - este vorba de asa-numita "strategie de la Lisabona". Numai ca in cincinalul care tocmai s-a incheiat motorul european n-a prea "duduit" - cum pretindea un arogant ex-prim-ministru ca a fost cazul cu economia damboviteana. Prin urmare, oficialii de la Bruxelles, reinnoiti si ei dupa alegerile de anul trecut, au decis ca strategia trebuie relansata. Ca este timpul pentru "o renovare europeana" - dupa cum insista presedintele Comisiei Europene, portughezul Jose Manuel Durao Barroso.
Avatarul economic ce va sa vina e pus sub semnul a trei cuvinte magice: "Prosperitate, Solidaritate, Securitate". Prezentat deja Parlamentului European, programul schimbarii pleaca de la premisa (trista) ca Batranul Continent e "amenintat de declin economic" si are ca finalitate (imbucuratoare) "intarirea prosperitatii" prin "eliberarea enormului potential al Europei".

De data asta, Comisia Europeana (care maine va adopta un program concret de actiune) este increzatoare ca lucrurile nu se vor mai impotmoli. Barroso enumera doua elemente datatoare de speranta. Mai intai, ca se stie "ce n-a mers pana acum". Apoi, ca e nevoie de o schimbare "urgenta". Pentru a-si ilustra spusele, fostul premier portughez de centru-dreapta a aratat cu degetul spre Rasarit: "China de acum cinci ani nu seamana cu cea de azi". Barroso nu a detaliat daca schimbarea europeana are cumva ca model "Marele Salt Inainte"... Sigur este insa ca presedintele Comisiei Europene a reusit, intr-o prima faza, sa capteze bunavointa europarlamentarilor de stanga. "Sunteti pe drumul cel bun", i-a spus seful grupului socialist, germanul Martin Shulz.

Asadar, se prefigureaza un consens politic in jurul ideii de renovare. Unii sunt incantati ca PIB-ul european va creste cu 3% pana in 2010. Altii, ca in acelasi interval de timp se vor crea sase milioane de noi locuri de munca. In fine, o a treia categorie asteapta sa afle ce inseamna in mod concret cele trei directii majore de actiune pe care le presupune strategia. Anume: "a face din Europa un loc mai atractiv pentru a investi", "a pune inovarea in slujba cresterii economice" si "a crea noi locuri de munca".
Dupa o tranzitie indelungata si neelucidata inca, tara noastra va pasi cu fruntea sus in familia europeana, exact la timp pentru ca "rudele" sa-i ceara sa mai schimbe ceva... "pe ici, pe colo, prin punctele esentiale".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.