Presedintele Cehiei, Vaclav Klaus, urmeaza sa se intalneasca marti dimineata cu presedintele Senatului, ca sa discute situatia post-electorala rezultata in urma alegerilor care au avut loc pe 2 si 3 iunie.

Presedintele Klaus i-a cerut liderului civic-democratilor, partid de centru-dreapta, sa incerce sa formeze un nou guvern, in conditiile in care, chiar si cu ajutorul a doi potentiali parteneri de coalitie, un guvern condus de civic-democrati nu ar putea avea decat jumatate din mandatele parlamentare.

Posibile variante ale noii formule guvernamentale

Partidul Civic-Democrat a castigat 81 de mandate in viitorul parlament, iar social-democratii, aflati la putere in ultimii opt ani, 74.

Si unii si altii sunt in crestere, din punctul de vedere al sufragiilor, in timp ce comunistii au pierdut mandate, asa cum s-a intamplat si cu crestin-democratii. In premiera, in parlament au intrat ecologistii.

In acest moment, Partidul Civic-Democrat, condus de Mirek Topolanek, are in fata mai multe variante.

Una dintre ele ar fi sa incerce sa guverneze singur, cu un guvern minoritar. Dar pare o optiune generatoare de instabilitate, spune analistul BBC Jan Repa, cu o probabila convocare de alegeri anticipate.

Iar liderul social-democratilor, Jiri Paroubek, premier in exercitiu, a spus deja ca fara opozitie, civic-democratii nu vor putea nici "sa se spele pe maini".

O alta varianta ar putea fi o coalitie intre civic-democrati si doua dintre partidele mai mici, crestin-democrati si verzi.

Rezultatul ar fi 100 de mandate parlamentare, exact o jumatate, si deci fara majoritate.

La randul lor, social-democratii ar putea incerca formarea unui guvern - bazandu-se pe sprijinul ad-hoc al comunistilor.

Dar, ca sa obtina majoritatea, ar trebui sa atraga cel putin inca un parlamentar de la un la treilea partid - probabil ecologistii.

Ar mai fi si solutia unei "mari coalitii", in stil german, intre civic-democrati si social-democrati, care ar da o majoritate covarsitoare de 155 de mandate.

Se spune ca aceasta este si solutia pe placul presedintelui Vlaclav Klaus - deoarece i-ar asigura practic realegerea de catre parlament pentru un al doilea mandat.

Nici unul dintre partide nu a exclus o astfel de varianta. Cu toate acestea, relatiile personale intre liderul social-democrat, Jiri Paroubek, si cel civic-democrat, Mirek Topolanek, au fost descrise in termeni ce merg de la "reci" la "ostile" si "otravite".

Diferente de viziune economica

Mai sunt si diferentele legate de politicile promovate, mai spune analistul BBC Jan Repa.

Social-democratii vor sa mentina actualul sistem de asistenta sociala, iar civic-democratii doresc reformarea ajutoarelor sociale si introducerea cotei unice de impozitare - dar cu zero TVA la alimente.

Miza ar putea fi capacitatea Republicii Cehe de a adera la zona euro pana in 2010.
Majoritatea analistilor sunt de parere ca economia ceha va trece cu bine de actuala incertitudine politica.

Cresterea anuala e in prezent de aproape sapte la suta. Productivitatea e in crestere. Inflatia e relativ mica. Iar Cehia are deja, pe cap de locuitor, un produs intern brut mai mare decat cel al Portugaliei.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.