Haosul continua in Timorul de Est, in pofida eforturilor autoritatilor si a prezentei fortelor internationale de mentinere a pacii. Capitala Dili a devenit un adevarat camp de batalie pentru bandele armate care au comis numeroase jafuri si distrugeri.

Mai multe cladiri au fost incendiate, iar peste 40.000 de locuitori s-au refugiat din capitala, de teama de a nu fi prinsi in schimbul de focuri. Presedintele tarii, Xanana Gusmao, le-a cerut rebelilor sa depuna armele ca un prim pas spre restabilirea ordinii. Acest proces ar urma sa fie supervizat de cei peste 2.500 de militari ai fortei internationale de mentinere a pacii, aflata sub comanda australiana. Lor li se vor adauga 120 de jandarmi trimisi de Portugalia, fosta putere coloniala. Responsabilii militari vor mai ramane in Timorul de Est cel putin sase luni. Revolta a izbuncit in martie, dupa ce autoritatile de la Dili au concediat peste 600 din cei 1.400 de militari ai armatei nationale fara a le oferi explicatii. 20 de persoane au fost ucise in luptele dintre fortele guvernamentale si rebeli.

Proasta gestionare a crizei si solicitarea unei interventii militare straine constituie un moment delicat pentru autoritatile acestei tari care si-a castigat independenta fata de Indonezia in 2002 cu sprijinul ONU.
Secretarul general al Natiunilor Unite, Kofi Annan, a recunoscut ca fortele de mentinere a pacii, care au protejat populatia micului stat in fata militiilor pro-indoneziene, au fost retrase mult prea curand. Revolta militarilor concediati s-a declansat la mai putin de un an dupa plecarea trupelor ONU.

Liderul rebelilor respinge masurile de revenire la calm propuse de presedinte.

Liderul rebelilor din Timorul Oriental, Alfredo Reinado, a respins masurile propuse de presedintele Xanana Gusmao pentru revenirea calmului in tara.
‘’Nu este o solutie’’, a declarat comandantul Reinado, aflat la o baza situata in afara capitalei Dili.

‘’Presedintele a comis o eroare’’, a adaugat el. Marti, presedintele Gusmao a preluat controlul total al armatei si securitatii, indepartandu-i din functii pe ministrul Apararii, Roque Rodriguez, si pe cel de Interne, Rogerio Lobato, acuzati ca nu au reusit sa impiedice violentele.

Presedintele Xanana Gusmao a apreciat aceste masuri necesare pentru restabilirea rapida a ordinii publice.
El a refuzat insa sa cedeze la presiunile manifestantilor care au cerut demiterea premierului Mari Alkatiri, acuzat ca nu a putut evita izbucnirea violentelor la Dili.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.