Serghei Ivanov conditioneaza retragerea trupelor rusesti din Transnistria

Trupele rusesti de mentinere a pacii vor ramane in regiunea nistreana atata timp cat nu va fi rezolvat conflictul transnistrean, a declarat miercuri Ministrul Apararii al Federatiei Ruse, Serghei Ivanov.

Din trupele rusesti de mentinere a pacii fac parte o 1500 de militari, care timp de 10 ani au preintampinat declansarea unui razboi dintre Moldova si Transnistria, a afirmat ministrul Ivanov.

Cateva sute dintre acesti militari pazesc depozitul de munitii si armament de la Colbasna, o localitate in stanga Nistrului, munitii care au ramas de la fosta armata a 14-a, a mai spus ministrul rus.

Potrivit lui Serghei Ivanov, armamentul greu a fost deja evacuat.

"Au ramas insa munitii in Transnitria pe care nu le putem evacua, pentru ca nu suntem lasati. Dar ca stat responsabil nu putem lasa balta depozitul de munitii si armament si nu putem permite ca acestea sa ajunga pe mana teroristilor. De accea pazim si vom pazi depozitul, atata timp cat nu va fi gasita o solutie politica in solutionarea conflictului moldo-transnistrean", a tinut sa precizeze Serghei Ivanov.

Cu doua zile in urma, Ministrul de Externe al Federatiei Ruse, Serghei Lavrov, declara in fata parlamentarilor europeni ca autoritatile de la Chisinau sunt cele care impiedica reglementarea crizei transnsitrene.

Referendum pentru independenta in Transnistria

Intre timp, la Tiraspol, Presedintele autoproclamatei Republici Moldovenesti Nistrene, Igor Smirnov, a anuntat convocarea unui referendum privind independenta regiunii separatiste.

Igor Smirnov anunta un referendum pentru independenta

"In mod cert vom organiza un referendum. Il vom tine inainte de luna septembrie sau in septembrie", a declarat Igor Smirnov.

Liderul separatist de la Tiraspol a spus ca pot fi puse doua intrebari, una privind independenta si alta privind relatia cu Comunitatea Statelor Independente, in special cu Rusia.

Se pare insa ca Igor Smirnov e si mai convins ca un referendum in stanga Nistrului va salva regiunea, dupa ce Muntenegru a recurs recent la aceasta practica.

"Exemplul Muntenegrului arata ca organizarea unui referendum devine o norma in solutionarea conflictelor", a afirmat liderul de la Tiraspol citat de agentia oficiala Olvia-pres, de la Tiraspol.

"Se pare ca nu este o alta iesire din situatie decat sa intrebam poporul: cum vedeti voi dezvoltarea societatii in care traiti - fiind fideli unei sau altei culturi, unei sau altei economii", a precizat Igor Smirnov.

Data referendumului va fi fixata de Sovietul Suprem al autoproclamatei Republici Moldovenesti Nistrene.

Ce mai ramane din negocierile sub egida OSCE?

Presedintele in exercitiu al OSCE, Ministrul de Externe al Belgiei, Karel de Gucht, cu omologul sau din Republica Moldova, Andrei Stratan

Ce mai ramane insa din negocierile in chestiunea transnistreana de vreme ce Mministrul Apararii al Fedratiei Ruse declara ca retragerea trupelor rusesti din regiune nu se va produce pana la reglementarea conflictului transnistrean, iar liderul separatist de la Tiraspol pune pe tapet problema referendumului privind independenta regiunii?

Presedintele in exercitiu al OSCE, Karel de Gucht, aflat in prima sa vizita la Chisinau, insista ca unul dintre elementele-cheie ale negocierilor il constituie retragerea trupelor ruse si inlocuirea acestor trupe cu forte internationale de mentinere a pacii care ar monitoriza atat frontiera, cat si evacuarea stocurilor ruse de armament si munitii din regiune.

"Eu nu as vrea sa comentez declaratiile dlui Ivanov si ale dlui Smirnov, dar opinia noastra este ca evacuarea armamentului si munitiilor din regiune este perfect posibilla intr-un termen de trei luni, cu atat mai mult cu cat exista si un buget al OSCE de 10 milioane de Euro prevazut pentru aceasta evacuare", a declarat Karel de Gucht, raspunzand unei intrebari puse de BBC.

Presedintele in exercitiu al OSCE, Karel de Gucht va pleca joi in Transnistria, unde va avea o intrevedere cu liderul administratiei de la Tiraspol, Igor Smirnov.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.