Uniunea Europeana a decis ca va fi nevoie de mai mult timp pentru gasirea unei cai de a depasi criza produsa cu un an in urma prin respingerea constitutiei europene in Franta si Olanda.

La capatul unei intruniri informale langa Viena, ministrii de externe din tarile Uniunii au recunoscut ca nu exista un consens privind solutionarea crizei. Constitutia era menita, intre altele, sa asigure o functionare mai buna a Uniunii dupa extinderea sa spre est, dar mai multi ministri au spus ca e nevoie sa se mai lamureasca unele chestiuni si ca se poate astepta pina in 2009.

Exista chiar sugestii ca un eventual nou tratat nu ar mai purta numele de Constitutie.

Norii de furtuna de anul trecut se retrag treptat, dar nu a sosit inca momentul pentru o solutie definitiva, a declarat ministrul austriac de externe Ursula Plassnik.

Desi 15 tari au ratificat Constitutia si Finlanda va incepe procedurile de ratificare saptamana viitoare, liderii europeni vor astepta alegerile din Franta si Olanda, din luna mai anul viitor, pentru a vedea daca s-a schimbat suficient climatul politic.

O astfel de schimbare ar putea permite Germaniei, tara cea mai mare din Uniune, sa vina cu idei noi cand va detine presedintia Uniunii, in prima jumatate a anului viitor.

Ursula Plassnik a refuzat sa propuna un calendar precis, dar a spus ca Uniunea Europeana va avea nevoie de o baza legala clara pana in 2009, cand urmeaza sa fie schimbate compozitia Parlamentului european si a Comisiei Europene.

Pentru prima oara, colegii ei olandez, finlandez si german au dat de inteles ca
s-ar putea renunta chiar la numele de Constitutie pentru a face noul tratat mai accptabil alegatorilor.

Daca cineva gaseste un nume mai bun, minunat!, a spus presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Europa, a mai spus el, a fost confruntata cu o alegere. Ori sa accentueze actualul climat de pesimism si chiar cinism, or sa creeze o atmosfera mai buna pentru o rezolvare, furnizand rezultate.

Rezultatul cel mai clar pana acum a fost incetinirea pregatirilor pntru primirea de noi tari din sud-estul Europei, pentru a tine seama de starea de spirit a alegatorilor, in special din Franta. Ministrul francez pentru Europa, Catherine Colonna a declarat ca Uniunea trebuie sa se asigure ca are o temelie solida, inainte de a incepe sa construiasca noi etaje.

Obiectivul Constitutiei era de a simplifica luarea deciziilor intr-o Uniune Europeana largita, iar extinderea e prima politica europeana care simte efectul crizei constitutionale.

Atmosfera baroca, tema dificila de discutii

Ministrii de externe au discutat dificila chestiune a Constitutiei in atmosfera baroca a manastirii Klosterneuburg, pe un deal din apropierea Vienei.

Unii ministrii sunt convinsi ca, totusi, Consitutia nu e moarta. Ministrul de externe spaniol Miguel Angel Moratinos, de exemplu, a amintit ca ea a fost deja ratificata de 15 tari, reprezentand peste 60 % din populatia Europei.

Dar colegul sau olandez Ben Bot a fost primul care a propus ca Uniunea sa prelungeasca perioada de reflectie, inceputa dupa referendumurile din Franta si Olanda, cu un an in urma.

Ministrul britanic pentru Europa, Geoff Hoon, nu vede nici el nici un motiv de graba.

"Cautam o cale sa mergem inainte, dar cel mai important e ca toti sa fim de acord care e aceasta cale si sa ne dam destul timp ca sa ajungem la solutia cea mai buna pentru Uniunea Europeana", a spus dl Hoon, subliniind ca nu exista un acord in acest moment.

Ce ar putea aduce presedintia germana a UE ?

Ministrul de Externe al Germaniei, Walter Steinmeier

Putini se asteapta ca francezii si olandezii sa spuna 'da' aceluiasi text peste un an, dar in luna mai a anului viitor atmosfera s-ar putea schimb, dupa alegerile generale din Olanda si prezidentiale din Franta.

In prima parte a anului viitor va veni la presedentia Uniunii Germania, care are mari ambitii pentru Europa.

In luarea sa de cuvint, ministrul de externe german Frank Walter Steinmeier a subliniat ca Uniunea trebuie sa aiba mai multa incredere in sine pentru ca, desi trece poate printr-una din cele mai serioase crize ale existentei sale, reprezinta un model de integrare pentru alte parti ale lumii.

Dl Steinmeier a spus ca Germania ar putea face propuneri mai substantiale pentru ratificarea Constitutiei in iunie viitor.

E un calendar care ar putea fi adoptat de toti liderii europeni la summitul lor de luna viitoare, si care ar putea duce la un nou text constitutional pana in 2009, cand au loc urmatoarele alegeri pentru Parlamentul European.

Pana atunci, toti sunt de acord ca e nevoie de mai multe rezultate concrete pentru a reinsufla cetatenilor increderea in Europa - in domenii care-i preocupa cel mai mult, precum somajul, energia si imigratia.

Conditii mai aspre pentru viitoarele membre ale UE

Ministrul de Externe al Romaniei a fost si el invitat la discutii

Un prim rezultat concret este inasprirea conditiilor pentru viitoarele membre, de exemplu amanarea pe octombrie a unei decizii ferme privind aderarea Romaniei si Bulgariei anul viitor.

"In ceea ce priveste Romania si Bulgaria si aderarea lor planificata pentru 1 ianuarie 2007, stim ca raportul Comisiei Europene a pus in lumina mai multe domenii unde trebuie sa-i incurajam pe colegii nostri romani si bulgari sa-si intensifice eforturile. ii incurajam si apoi vom monitoriza situatia cu atentie", a spus Ursula Plassnik, ministrul de externe austriac.

Colegul ei olandez Ben Bot a subliniat insa ca unul din mesajele transmise de cetatenii europeni a fost ca toate criteriile de aderare trebuie aplicate mai strict, ceea ce, a spus dl Bot, nu a fost intotdeauna cazul in trecut.

Ministrul de externe al Romaniei, Mihai Razvan Ungureanu, si colegul sau bulgar sunt invitati la aceasta reuniune, insa in calitate de observatori, inca un semn ca aderarea nu e pusa sub semnul intrebarii.

Aderarea Romaniei si Bulgariei e prevazuta in actualele tratate, care vorbesc de o Uniune Europeana cu 27 de membri, dar urmatoarele tari candidate din Balcani si Turcia vor trebui sa astepte cativa ani buni pana la aprobarea unui nou tratat sau a unei noi Constitutii.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.