Ministrii de Externe europeni incep sambata o reuniune neoficiala de doua zile la o manastire de langa Viena, pentru a discuta despre viitorul Europei dupa respingerea acum un an a Constitutiei Europene de catre alegatorii din Franta si Olanda.

Se asteapta ca ministrii sa pastreze Constitutia in suspensie cel putin pana anul viitor, dar sa se concentreze intre timp asupra unor proiecte mai concrete.
Dupa dubla infrangere a Constitutiei Europene, Uniunea a declarat un an de reflectie. Ea va continua in cadrul simbolic al abatiei Klosterneuburg, de la portile Vienei, unde calugarii augustini se roaga si fac vin de noua secole.

Ministrii de externe se vor ruga probabil pentru mai mult timp si rezultate pentru a restabili credinta alegatorilor in Europa. Potrivit ultimelor sondaje, 63 la suta dintre europeni sprijina ideea Constitutiei, care a fost de altfel ratificata de 15 tari.

Inexistenta consensului

Dar liderii politici n-au ajuns la un consens despre cum ar putea sa reinvie tratatul constitutional, cel putin inainte de alegerile prezidentiale din Franta din mai anul viitor.
De aceea Austria va propune prelungirea perioadei de reflectie cel putin pana anul viitor si va pune accent intre timp pe proiecte concrete in domeniile care-i preocupa cel mai mult pe alegatori.

Intr-o scrisoare catre colegii ei, Ministrul de Externe al Austrei, Ursula Plassnik, scrie ca doreste ca Europa sa se reconecteze cu cetatenii si sa le intareasca increderea in proiectul european.

Una dintre ideile pe care le vor discuta ministrii este ca proiectele de directive europene sa fie trimisa mai intai parlamentelor nationale si ca mai multe intalniri ministeriale la nivel european sa fie dechise publicului.
Un plan mai controversat este eliminarea dreptului de veto national pentru a inlesni cooperarea pentru combaterea transfrontaliera a criminalitatii si terorismului. Uniunea Europeana a raspuns deja temerilor alegatorilor privind ritmul extinderii amanand pana in octombrie decizia ferma privind aderarea Romaniei si Bulgariei anul viitor si intarind conditiile pentru alte tari candidate.

Olli Rehn despre extinderea in ritm de melc

Intr-un interviu acordat cotidianului Wiener Zeitung, comisarul pentru extindere Olli Rehn, spune ca pentru Croatia, o decizie privind aderarea se va lua doar spre sfarsitul acestui deceniu, si numai daca Uniunea Euroepana isi va fi reformat institutiile pana atunci.

Intrebat despre posibila amanare a Romaniei sau Bulgariei, Olli Rehn spune ca decizia Comisiei va depinde de atingerea standardelor europene in domeniul statului de drept si reformei justitiei. E nevoie de masuri structurale si mesaje politice clare, spune Olli Rehn, privind combaterea coruptiei la nivel inalt si a crimei organizate.

Bulgaria si Romania lucreaza acum foarte serios, incheie el, pentru ca le incurajam si le oferim sprijin politic si financiar. Olli Rehn nu va fi prezent la reuniunea de la Klosterneuburg, deoarece, spun diplomatii, extinderea nu va fi subiectul principal.

Va veni in schimb Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, iar alaturi de cei 25 de ministri de externe ai Uniunii Europene isi vor lua locul de observatori si omologii lor din Romania si Bulgaria.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.