Ofiterii de informatii avertizeaza asupra potopului de oferte de afaceri tentante venite din partea bandelor de rapitori din Irak

Serviciul de Informatii Externe trage un semnal de alarma foarte serios. El este destinat in special oamenilor de afaceri care sunt bombardati dinspre Irak cu propuneri de contracte foarte tentante din punct de vedere financiar.
Conform SIE, la aceasta ora, oamenii de afaceri nu trebuie sa riste o deplasare in Irak "chiar daca persoane de bine continua sa ofere tot felul de tentatii financiare".
Conform ofiterilor de informatii, aceste oferte sunt practic niste curse intinse de bandele de irakieni care au un singur scop: sa ia cat mai multi ostatici pe care mai apoi sa poata cere cat mai multi bani ca rascumparare.

La cealalta extrema, din spirit de fair-play, adevaratii oameni de afaceri irakieni nu procedeaza asa. Ei negociaza cu partenerii lor straini, in afara Irakului, constienti fiind ca un contract avantajos, chiar si pentru ei, nu se poate semna "sub amenintarea armelor". Revenind la ofertele tentante, practic putem spune ca este vorba tot de un business, dar de un business al mortii.

Ajunsa in Irak, viitoarea victima este monitorizata imediat si risca sa nu ajunga nici macar pana la hotel. Caile de comunicatie rutiera din Irak - in special cele dintre capitala si tarile vecine - sunt intens monitorizate de teroristi, de pe aceste trasee fiind selectionate viitoarele "tinte" ale atentatelor sau rapirilor. Din cauza numarului mare de victime inregistrat dupa reluarea legaturilor aeriene ale Irakului cu unele state arabe, autostrada ce leaga Bagdadul de aeroport a fost botezata "drumul mortii".

Afacerea mortii

Conform SIE, "singura afacere de succes in Irak este cea a dealerilor mortii". Ei angajeaza "forta de munca" ieftina si incaseaza profituri considerabile de la "sponsorii" terorismului.

O lovitura de mortier in obiectivul-tinta se plateste cu 200 de dolari, una cu aruncator de grenada (RPG) cu 500, iar plasarea unei incarcaturi explozive, de la 1.000 de dolari in sus. Plata se face dupa ce dealerul sau sponsorul au confirmarea executarii "clauzei contractuale", de regula gratie relatarilor mass-media, dar exista si situatii cand "angajatul" trebuie sa prezinte propriile dovezi. Din aceasta cauza, la atacurile cu mortier sau RPG, pot fi vazuti 1-2 "lucratori" care executa ordinul si un altul care fotografiaza operatiunea si, implicit, contorizeaza loviturile, numarul acestora contand la plata.

Loviturile mai complexe se pregatesc cu minutiozitate de persoane cu "inalta calificare" in arta persuasiunii si a recrutarii. Indoctrinarea religioasa prealabila joaca un rol important, "voluntarul" fiind convins de catre un "specialist in recrutare" ca va deveni "martir" si ca in rai il asteapta femei virgine si alte placeri lumesti...

Un alt mod de a-i determina pe cei "alesi" sa devina "bombe vii" il reprezinta inocularea ideii ca viata pe pamant este lipsita de valoare. Ca urmare, un posibil ultim gest este cel de a lasa familiei sarace o suma importanta de bani, pretul unei "slujbe cu final sinucigas" fiind de 10.000 de dolari sau chiar mai mult, in functie de tinta vizata.

Factori de risc si zone fierbinti

Zonele aglomerate sau cele din vecinatatea sediilor armatei sau politiei (structuri considerate "tradatoare", care coopereaza cu "fortele de ocupatie") sunt, in continuare, locurile preferate pentru comiterea de atacuri teroriste. Scopul principal al gruparilor teroriste si de rezistenta este producerea unui numar cat mai mare de victime, sens in care sunt sacrificati, fara retinere, oameni nevinovati. De la inceputul anului 2006, au fost ucisi aproximativ 600 de civili, iar in 2005 au fost inregistrate 6.243 de victime.

Organizatiile teroriste actioneaza preponderent in regiunea Bagdadului (zonele cele mai afectate fiind cartierele Mansour, Dora si drumul spre aeroportul din Bagdad) si a principalelor localitati din "triunghiul sunnit", precum Ar Ramadi, Fallujah, Abu Ghraib, Al Karmah, Al Khalidiyah, Bayji.

Rapirile reprezinta o industrie infloritoare in Irak, cu mai mult de 200 de straini luati ostatici in ultimul an, din care aproape un sfert au fost ucisi. Unele dintre rapirile in randul strainilor s-au datorat ignorarii de catre acestia a masurilor de securitate. Numai in luna ianuarie a acestui an au fost rapiti doi ingineri germani, doi specialisti kenyeni si o ziarista americana.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.