Prim Ministrul Marii Britanii, Tony Blair, a facut luni dimineata o vizita neasteptata la Bagdad pentru a-si exprima sprijinul fata de noul guvern irakian.

Premierul Blair este primul lider european care se intalneste cu noul prim ministru si cu membrii cabinetului acestuia.

Tony Blair spune ca amanarea formarii noului guvern irakian a fost frustrant de lenta, dar ca acum se simte usurat ca exista un nou executiv la Bagdad si este hotarat sa-l ajute sa functioneze.

"Este evident un urias pas inainte faptul ca s-a format in sfarsit primul guvern ales democratic", a spus Tony Blair inainte de a pleca spre Bagdad.

"Acest guvern are in vedere un program de reconstructie a tarii si de intarire a securitatii care ar putea duce la creare unui nou Irak daca va putea fi pus in aplicare."
"Sigur, raman inca multe probleme, dar comunitatea internationala se va afla in spatele acestui guvern si-l va sprijini sa obtina tot ce-si propune", a explicat Tony Blair.

Luni dimineata el s-a si urcat intr-un elicopter si a plecat la Bagdad sa duca acest mesaj.

Domnul Blair intentioneaza sa-l intrebe pe noul prim ministru al Irakului, Nuri al-Maliki, cum poate ajuta guvernul sa-si extinda controlul asupra intregii tari si - in final - sa preia sarcina asigurarii securitatii interne de la fortele coalitiei internationale.

Tony Blair a precizat ca trupele britanice vor pleca pe cat de curand cu putinta, " dar nu inainte de a-si incheia misiunea".

Deja, spun autoritatile britanice, in zonele unde domneste calmul trupele britanice vor incepe sa predea stafeta fortelor de securitate irakiene pe parcursul urmatoarelor luni.

Dar - avertizeaza aceiasi oficiali - este foarte posibil ca fortele coalitiei internationale sa nu se retraga complet din Irak inaintea incheierii mandatului acestui prim guvern ales democratic.

Aceasta este cea de a cincea vizita in Irak a premierului Tony Blair de la caderea regimului Saddam Hussein si faptul ca el este primul lider strain care viziteaza noile autoritati de la Bagdad arata cat de mare importanta acorda viitorului Irakului care este legat - partial - si de propriul sau testament politic.

Decizia sa de acum trei ani de a trimite trupe britanice in Irak a divizat opinia publica britanica si chiar pe membrii propriului partid - Partidul Laburist. Popularitatea premierului Blair a scazut rapid ca urmare a continuarii acestui tip de politica externa interventionista.
Asa ca acum, formarea primului guvern irakian ales democratic ii acorda domnului Blair sansa de a incheia acest capitol al mandatului politic pe o nota pozitiva.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.