Doi dintre cei mai importanti clerici din Marea Britanie au criticat deschis un proiect de lege care este dezbatut vineri de parlamentul de la Londra si care va permite medicilor sa ii ajute sa moara pe pacientii aflati in fazele terminale ale unor boli grave.

Liderii bisericilor protestanta si romano catolica sustin ca majoritatea populatiei este impotriva acestor propuneri.

Proiectul de lege ar urma sa prevada faptul ca medicii din Anglia si tara Galilor au voie sa prescrie o doza mortala de medicamente daca pacientul are dureri foarte mari si nu are sanse de a trai mai mult de sase luni.

Nu este vorba de eutanasie, de genul celei practicate in Olanda sau in statul american Oregon, ci mai degraba de o sinucidere asistata pentru ca bolnavii vor lua singuri medicamentele respective.

Insa liderul bisericii anglicane, arhiepiscopul de Canterbury, Rowan Williams, spune insa ca exista un consens impotriva acestei legi.

"Argumentele vin din partea unor oameni care nu sunt", dupa cum se spune, "indoctrinati prin superstitii bisericesti".

"E vorba de colegiul psihiatrilor, de la comisia pentru disabilitati. E clar ca beneficiile care ar rezultat de pe urma unui vot pozitiv sunt eclipsate de costurile mari ale unei astfel de decizii."

E clar ca beneficiile care ar rezultat de pe urma unui vot pozitiv sunt eclipsate de costurile mari ale unei astfel de decizii.

Argumente similare au fost prezentate si de lideriulor bisericii romano catolice, arhiepiscopul Cormac Murphy O'Connor.

Oponentii legii sustin ca o astfel de lege ar da nastere la diverse abuzuri. De exemplu, pacientii foarte bolnavi ar putea fi facuti sa creada ca au o datorie sa elibereze paturile de spital pentru a da o sansa celor care au mai multe sanse de a se insanatosi.

Un sondaj publicat recent arata insa ca aproape trei sferturi din publicul britanic este de acord cu o lege care sa permita sinuciderea asistata, cu conditia sa existe mecanisme de prevenire a abuzurilor.

Actul normativ este dezbatut deocamdata in Camera Lorzilor, urmand sa intre ulterior in discutia Camerei Comunelor, care are putere de decizie.

Legea nu a fost formulata de guvern ci de un avocat din domeniul drepturilor omului care sprijina introducerea eutanasiei.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.