Atentatele s-au soldat cu 52 de morti

Guvernul Marii Britanii a promis ca va trage invataminte de pe urma raportului publicat joi de comisia parlamentara care a anchetat atacurile cu bomba din iulie anul trecut, de la Londra. Printre recomandarile documentului se numara alocarea mai multor resurse serviciului secret MI 5.
Atentatele, care au vizat sistemul de transport in comun din capitala britanica, s-au soldat cu 52 de morti.

"Atacatorii erau cetateni britanici fara antecedente extremiste. Cel putin trei dintre ei pareau foarte bine integrati in societate. Asa ca a fost de doua ori mai greu sa detectam complotul. stiu ca nu e un mesaj usor de auzit", a spus John Reid este ministrul de interne al Marii Britanii.

A fost de doua ori mai greu sa detectam complotul.

John Reid

Intre altele, raportul comisiei parlamentare mai recomanda ca populatia marii Britanii sa fie mai bine informata asupra amenintarilor la adresa sigurantei nationale.

Statia de metrou Russell Square a fost scena uneia dintre exploziile de pe 7 iulie. Au fost patru, toate in zone foarte aglomerate din centrul Londrei. Patru tineri de origine musulmana pusesera la cale atacurile.

Patru tineri de origine musulmana pusesera la cale atacurile.

Liderul lor, Mohammed Siddique Khan, inregistrase anterior o caseta video, difuzata mai apoi de postul pan-arab de televiziune Al Jazeera.

"Guvernele voastre comit atrocitati impotriva poporului meu peste tot in lume, iar sprijinul pe care li-l dati va face direct raspunzatori. Suntem in razboi iar eu sunt un soldat. Veti simti asta pe pielea voastra", spunea Mohammed Siddique Khan.

Tanarul calatorise cu cativa ani inainte in Pakistan, unde se presupune ca ar fi fost indoctrinat.

Ministrul de interne, John Reid, crede ca una dintre lectiile raportului publicat joi este ca musulmanii din Marea Britanie trebuie sa combata ceea ce a numit "pervertirea" Islamului, care "poate sa faca din cativa tineri niste teroristi".

Suntem in razboi iar eu sunt un soldat. Veti simti asta pe pielea voastra.

Mohammed Siddique Khan

Domnul Reid a afirmat in Camera Comunelor ca siguranta publica s-a imbunatatit ca urmare a atentatelor, dand drept exemplu dejucarea altor trei potentiale atacuri, la scurta vreme dupa 7 iulie 2005.

Dar, a continuat ministrul de interne, chiar daca resursele serviciilor secrete ar fi nelimitate, Marea Britanie nu poate fi 100% sigura ca alte asemenea atacuri nu vor avea loc.

Mohammed Siddique Khan inregistrase anterior o caseta video difuzata de Al Jazeera

Demnitarul conservator David Davis, membru al Guvernului din umbra, este de acord.

"Raportul comisiei de control al serviciilor secrete arata care sunt pasii de facut pentru a intari siguranta nationala. MI 5 a anuntat deja ca renunta la unele activitati pentru a se concentra asupra amenintarilor, dar e un demers care va dura inca doi ani", a spus David Davis.

Profesorul Michael Radu, de la Institutul pentru Studii de Politica Externa din Pennsylvania, considera ca, desi impactul atentatelor de pe 7 iulie a fost foarte puternic, politicienii din Marea Britanie n-ar fi constientizat, cu totii, natura pericolului.

Michael Radu considera ca in Marea Britanie s-ar fi format "enclave etnice" si ca radicalismul manifestat de unii imami ar alimenta partidele nationalist-extremiste.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.