Uniunea Europeana spera sa faciliteze calatoriile in spatiul sau pentru cetatenii din Serbia-Muntenegru si Macedonia, prin incheierea unui acord, pana la sfarsitul anului, a anuntat comisarul european pentru Justitie, Franco Frattini.

Potrivit Reuters, acesta le-a comunicat ministrilor din tarile situate in Balcanii de Vest, in cadrul unei reuniuni la Viena pe tema cooperarii la nivel de securitate, ca spera sa incheie un acord similar cu Albania si Bosnia, in 2007. Pe de alta parte, UE a decis majorarea taxelor pentru vize de la 35 la 60 de euro, din ianuarie 2007.

UE a fost de acord insa sa acorde Bosniei, Macedoniei, Serbiei-Muntenegru si Albaniei un an pentru a negocia acordurile si a pastra taxa de 35 de euro, facilitand obtinerea ei de catre unele categorii profesionale.

Pentru cetatenii din celelalte state balcanice, precum Bulgaria, Romania si Croatia, vizele de intrare in UE au fost deja eliminate.

Romania si Bulgaria vor adera la UE in 2007, iar Croatia a inceput deja negocierile.
Discutiile cu vecinii acestor tari, care nu au inceput inca procesul de negocieri, se vor mentine in vederea pastrarii taxei de 35 de euro, nu pentru eliminarea vizelor.

Potrivit lui Frattini, eliminarea vizelor in cazul lor este o perspectiva pe termen "mediu sau lung", cu conditia ca, mai intai, ele sa inregistreze suficiente progrese in domeniul securitatii si al luptei impotriva coruptiei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.