Insulele Faroe vor lua in considerare aderarea la Uniunea Europeana numai daca la ea adera si Norvegia si Islanda, a declarat pentru EUObserver primul-ministru al acestui mic stat din nordul Atlanticului, Joannes Eidesgaard.

Aflat intr-o vizita la Bruxelles, el a precizat ca Insulele Faroe - regiune autonoma sub suveranitatea Regatului Danez, la fel ca Groenlanda - nu se vor alatura UE din acelasi motiv pentru care nu au facut acest pas in 1973, cand au refuzat sa urmeze Danemarca in Uniune. Motivul invocat atunci si acum, a precizat Eidesgaard, a fost acela ca Insulele Faroe nu pot accepta politica europeana comuna in privinta pescuitului.

"Daca pierdem pescuitul, nu mai avem nimic altceva din ce trai", a spus Eidesgaard. UEObserver releva in context ca economia faroeza depinde aproape in totalitate de pescuit si industria preparatelor din peste, ce reprezinta circa 95 la suta din export si asigura aproape jumatate din PIB-ul tarii, cu o populatie de 48.000 de locuitori.

Premierul faroez a reafirmat interesul pentru continuarea cooperarii cu tarile UE, partenerii comerciali principali spre care merge majoritatea produselor faroeze. In acelasi timp, s-a aratat interesat de alaturarea la Organizatia Europeana a Liberului Schimb (EFTA), din care fac parte Islanda, Liechtenstein, Norvegia si Elvetia.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.