In timp ce politicienii americani discuta despre reformele propuse pentru legile de imigrare in statele Unite ale Americii, o dezbatere paralela se desfasoara in legatura cu impactul muncitorilor straini asupra economiei

Insusi imigrantii, legali sau nu, au incercat sa demonstreze ce reprezinta ei pentru economia americana in momentul in care peste un milion de persoane au boicotat ziua de munca si au participat la manifestari de protest, pe 1 mai. Dar, in momentul in care economistii sunt intrebati daca imigrantii sunt utili sau nu pentru economia SUA, se poate observa ca parerile sunt departe de a fi unanime.

In termeni numerici, imigratia legala actuala a atins cote ridicate, comparativ cu registrele istorice, desi este mai mica decat nivelul maxim, inregistrat la inceputul anilor 1990. Datele furnizate de Departamentul de Securitate Interna, preluate de Rompres, demonstreaza ca 1,1 milioane persoane au devenit rezidenti legali permanenti in SUA, in 2005. Mexicul a contribuit cel mai mult la aceasta cifra, cu 14 la suta din total.

Dar, anual, circa un milion de imigranti fara documente intra in tara, provenind in special din Mexic si din alte state ale Americii Latine. Centrul Hispanic Pew, un centru de cercetare, estimeaza ca peste 11,5 milioane imigranti fara documente traiesc in prezent in SUA. Potrivit datelor centralizate de acest centru, regiunile cu cel mai mare numar de imigranti ilegali sunt statele California, cu 2,5 milioane imigranti, si Texas, cu peste 1,4 milioane. Mai mult de 40% din imigrantii fara documente legale de sedere in SUA, adica circa 4,4 milioane persoane, au sosit in aceasta tara in ultimii cinci ani, sustine Centrul Hispanic Pew.

Imigrantii scad nivelul salariilor

Majoritatea expertilor pare a fi de acord ca economia americana este mai dezvoltata si creste intr-un ritm mai rapid datorita afluxului de muncitori fara documente legale. Dar dezbaterea se aprinde in momentul in care se incearca sa se stabileasca cine castiga si cine pierde in urma imigratiei si cat.

Anumite sectoare atrag cu siguranta mai multi muncitori imigranti decat altele. Cel mai important sector este cel al constructiilor, unde lucreaza circa 2,4 milioane persoane nascute in strainatate. Asta inseamna ca 22% din muncitorii din constructii sunt imigranti, estimandu-se ca circa doua treimi dintre acestia nu au documente legale. Agricultura, salubrizarea, ingrijirea cladirilor si gastronomia sunt alte domenii care se pare ca se afla in mainile imigrantilor.

Muncitorii nascuti in strainatate ajung, in majoritate, sa desfasoare muncile cel mai putin calificate si cel mai prost platite. Dar acesti muncitori nu sunt raspanditi uniform in SUA si reprezinta doar cinci la suta din forta de munca a tarii, atunci de ce atata "zgomot"?

In mod conventional, raspunsul ar fi ca acesti muncitori necalificati, cu documente legale sau nu, afecteaza cu siguranta, negativ, posibilitatile de munca si salariile celor zece milioane de americani nascuti in SUA si cu nivele similare de pregatire si salariile acestora.

Unii experti merg chiar mai departe, afirmand ca imigratia permite firmelor mari sa impinga mai in jos salariile clasei medii, contribuind la senzatia, tot mai mare, de insecuritate economica a acesteia. George Borjas, economist la Universitatea Harvard, spune ca barbatii care nu au terminat scoala secundara au observat o scadere a puterii de castig cu 7,4 la suta in perioada 1980 - 2000, din cauza imigratiei.

Dar, aceasta opinie este combatuta de David Card, economist la Universitatea California, care afirma ca bresa salariala intre cei care au absolvit scoala secundara si cei care nu au absolvit-o s-a mentinut constanta din 1980. Acesta a concluzionat ca exista o lipsa de argumente potrivit carora imigrantii influenteaza negativ posibilitatile muncitorilor nascuti in SUA.

Cei care s-au aratat favorabili imigratiei sustin ca muncitorii nascuti in strainatate au o contributie mai mult pozitiva decat negativa asupra evolutiei economiei, chiar si contabilizand sumele de bani pe care le trimit in tarile de origine. Acestia sustin ca sumele pe care acesti muncitori le platesc pentru impozite depasesc cu mult totalul ajutoarelor sociale, in special deoarece multi dintre ei se intorc in tarile de origine inainte de pensionare si sistemul de asigurare sociala nu contribuie la plata lor.

De asemenea, sustinatorii imigratiei afirma ca unele munci din SUA exista tocmai datorita muncitorilor imigranti, fara documente legale, ieftini, care sunt dispusi sa lucreze pe mai putini bani ca americanii. Exista insa si alte opinii, conform carora imigrantii sunt prea putin importanti pentru economia SUA, tara care ar putea trai foarte bine fara aceste munci si fara muncitorii care le desfasoara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.