Uzina nucleara iraniana de la Natanz Iranul a avertizat ca orice rezolutie a Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite care va cere oprirea programului sau nuclear nu va face decat sa inrautateasca relatiile dintre comunitatea internationala si Teheran.

Oficialii iranieni au repetat ca intentioneaza sa continue imbogatirea uraniului, iar incercarea de a opri programul cu forta va duce la o schimbare de atitudine - de la cooperare la confruntare.

Declaratiile au fost formulate la cateva ore dupa ce o reuniune neoficiala a Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite s-a incheiat fara ca reprezentantii statelor membre sa ajunga la vreun acord cu privire la rezolutia ONU.

Proiectul de rezolutie a fost pus in circulatie de Marea Britanie, Franta si Statele Unite.

Rusia si China se opun documentului, afirmand ca ar deschide drumul spre sanctiuni severe sau chiar spre o actiune militara. O noua reuniune va avea loc luni, la New York.

Potrivit lui Serghei Kisliak, adjunctul ministrului de externe al Rusiei, documentul are nevoie de "schimbari majore".

Textul respectiv face trimitere la Capitolul sapte al Cartei ONU, cel privitor la amenintarile la adresa pacii si actele de agresiune.

Nu se explica ce risca Iranul in cazul in care nu va renunta la programul de imbunatatire a uraniului, dar in mod obisnuit e vorba de impunerea unor sanctiuni economice.

Rezolutia ONU - primul pas spre interventia militara?

Rusia propune, in schimb, ca Teheranul sa-si suspende cercetarile nucleare pentru o perioada pe parcursul careia sa demonstreze ca ele vizeaza doar producerea de curent electric.

Presedintele Iranului, Mahmud Ahmadinejad, a indemnat -intre altele- la "stergerea Israelului de pe harta"

Vitali Ciurkin, ambasadorul Rusiei la ONU, a spus ca un text multumitor pentru toata lumea depinde in mare masura de termenii in care este redactat proiectul de rezolutie.

China, la randul sau, s-a aratat "ingrijorata" de posibilitatea ca o viitoare rezolutie ONU sa deschida calea interventiei militare impotriva regimului de la Teheran.

Relatarile pe aceasta tema au fost dezmintite de Washington, desi presedintele George Bush a spus de mai multe ori ca nu exclude nici o optiune.

John Bolton, ambasadorul american la ONU, considera ca e important e ca Iranul sa fie convins "sa abandoneze decizia strategica de a obtine arme nucleare".

Un obiectiv imposibil de realizat, in opinia sa, in lipsa unei rezolutii care sa oblige Teheranul sa dea curs cererilor de a opri cercetarile nucleare si de a negocia cu statele occidentale.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.