Statele Unite au respins cu tarie acuzatia ca ar fi recurs la tortura in cadrul a ceea ce guvernul american numeste "razboiul impotriva terorismului".
Declaratiile au fost facute de oficialitati americane la audierile declansate de Comitetul ONU impotriva torturii. Audierile au inceput vineri la Geneva si sunt primele de acest fel in chestiunea controversatelor politici americane in ceea ce ii priveste pe suspectii de terorism.

Intrebari dificile

In prima luare de pozitie, un inalt oficial american din domeniul drepturilor omului a spus ca Statele Unite nu practica si nu aproba tortura nicaieri in lume, iar legislatia americana o interzice. El a adaugat ca este o obligatie legala, precum si una morala, fata de poporul american, ca o astfel de practica sa fie combatuta.

Delegatia americana este alcatuita din aproape 30 de oficialitati, inclusiv consilierul sef pe probleme juridice al Departamentului de Stat - si, dupa cum spune corespondenta BBC Imogen Foulkes, unele intrebari nu vor fi probabil de loc usoare.

"Comitetul ONU are 59 de intrebari pentru Statele Unite, si 53 dintre acestea se concentreaza pe metodele folosite in razboiul impotriva terorismului, de la chestiuni cum ar putea fi acuzatii de tortura la transferul unor suspecti si la presupuse inchisori secrete."

"Washingtonul a trimis la Geneva 30 dintre avocatii sai de elita de la ministerele justitiei, apararii si de externe, ceea ce sugereaza ca ia lucrurile foarte in serios", mai spune corespondenta BBC.

Guantanamo, din nou in discutie

Washingtonul a fost acuzat de grupari pentru apararea drepturilor omului ca ar fi creat niste centre secrete de detentie si ar fi trimis detinuti in terte tari, unde, sustin aceste grupari, acestia ar fi fost torturati.

Tot organizatiile pentru apararea drepturilor omului mentioneaza abuzurile inregistrate la inchisoarea Abu Ghraib, din Irak, si spun ca administratia americana nu a investigat pana la capat daca vreo oficialitate de rang inalt a autorizat sau a fost de acord in vreun fel cu acte de tortura.
Jennifer Daskal de la Human Rights Watch a declarat: "Noi stim de cel putin 600 de cadre militare implicate in cazuri de abuz si tortura la Abu Ghraib, la Guantanamo si in Irak. Dintre acestea numai 54 au fost aduse in fata curtii martiale. Dintre acestea numai patru au fost condamnati la pedepasa cu inchisoarea, si in majoritatea cazurilor sentinta a fost de mai putin de un an. Nu exista nici un fel de responsabilitate la nivel inalt si acest lucru e un motiv serios de ingrijorare."

Acum doua luni ONU a publicat un raport in care Washingtonului i se cerea sa inchida centrul de detentie de la Guantanamo Bay, din Cuba. In raport se spunea ca unele dintre conditiile si metodele de interogare de acolo sunt echivalentul torturii.

Purtatorul de cuvant al casei Albe la acea vreme, Scott McClellan, a respins raportul. "Armata ii trateaza uman pe detinuti, asa cum a ordonat presedintele Statelor Unite. Cred ca nu face cinste Natiunilor Unite ca o echipa sa produca la repezeala un raport, in conditiile in care nici nu a examinat faptele. Tot ce a facut a fost sa examineze acuzatiile", spunea purtatorul de cuvant al Casei Albe.

Acum, conditiile de la Guantanamo sunt din nou subiectul uneia dintre cele aproape 60 de intrebari formulate de Comitetul ONU impotriva Torturii. Prerogativele sale sunt limitate. La finalul investigatiei va da publicitatii un raport, care ar putea contine eventuale recomandari.

Desi statele semnatare ale Conventiei impotriva Torturii sunt obligate sa puna in aplicare orice recomandari ale Comitetului ONU, nu exista nici un mecanism de sanctionare in cazurile in care acest lucru nu se intampla.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.