Scena atentatului de luni seara Autoritatile egiptene au deschis o ancheta in legatura cu atentatele din statiunea Dahab de la Marea Rosie in care si-au pierdut viata cel putin 23 de oameni - majoritatea egipteni. Cel putin alti 60 au fost raniti in atentatele de luni seara.

Este al treilea atac din Peninsula Sinai produs in ultimii trei ani.

In opinia analistului BBC Magdi Abdelhadi, atacul va avea consecinte politice.

Atentatele - subliniaza specialistul BBC in probleme arabe- nu se puteau produce intr-un moment mai nepotrivit pentru guvernul Egiptului.

Guvernul este supus tot mai des criticilor opozitiei si presei egiptene in legatura cu felul in care asigura securitatea tarii.

Editorul saptamanalului egiptean al-Ahaly, Nabil Zaki, subliniaza ca "oamenii considera ca este o problema de eficienta, o lipsa de vigilenta - in sensul ca fortele de securitate nu au pregatirea necesara pentru a preveni astfel de atentate".

El a primit o replica - tot intr-un program BBC - de la ambasadorul Egiptului in Statele Unite, Nabil Fahmy.

"Orice societate libera care permite oamenilor sa se deplaseze liber este o tinta potentiala a atentatelor teroriste. Nu poti sigila o tara", a declarat oficialul egiptean.

Ambasadorul Egiptului in Statele Unite a tinut insa sa sublinieze ca guvernul de la Cairo face tot ce poate sa preintampine astfel de atacuri.

Critici la adresa guvernului

Cu doar zece zile in urma Egiptul a fost scena unor violente fara precedent in ultimii ani, intre musulmani si crestini.

Autoritatile au fost criticate ca nu au luat masuri ferme de securitate dupa atacarea mai multor biserici si omorarea unui barbat de religie crestina.

Atentatele din statiunea Dahab - pe de alta parte - s-au produs intr-o zona care a mai fost recent tinta atentatelor, ceea ce va ridica semne de intrebare privind masurile luate pentru protejarea zonei.

Este al treilea atentat inregistrat in ultimii doi ani in Peninsula Sinai - dupa cele din Taba si Sharm el-Sheikh - cel din urma soldat cu 60 de morti.

Ministrul turismului a declarat marti ca "oamenii sunt furiosi si frustrati pentru ca fiecare milion de turisti creaza 200.000 de slujbe noi. Or de slujbe au nevoie si guvernul si localnicii", a spus ministrul turismului.

Cele mai aspre critici sunt indreptate spre ministerul de interne.

Chiar in ziua atentatelor fortele speciale i-au agresat pe demonstrantii din Cairo care cereau reforme.

Intre ei se numara si un judecator care a fost batut de politistii in haine civile.

Exploziile vin intr-un moment in care se crede ca guvernul egiptean doreste extinderea controversatelor legi pentru situatii de urgenta - aflate in vigoare de trei decenii.

Luna viitoare urmeaza sa fie dezbatuta extinderea lor.

Faptul ca legile nu au reusit sa faca lucrul pentru care au fost menite - adica sa combata terorismul - va oferi munitie opozitiei care il acuza pe presdintele Mubarak si partidul sau de guvernamant ca suprima protestele politice pasnice, dar ca in schimb nu reuseste sa-i protejeze pe egipteni de violentele cu caracter religios, sau politic.

Inca nu se stie cine a organizat atentatul de luni, dar este clar ca a fost atacata industria turismului pentru a lovi intr-unul din interesele vitale ale unui guvern considerat de islamistii radicali drept un aliat al Washingtonului.

Victimele au fost insa - in majoritate - civili egipteni si deja expertii se intreaba daca nu cumva atentatul va avea efect de bumerang impotriva celor care l-au pus la cale.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.