Cu peste un sfert de secol in urma, un film celebru, "Sindromul chinezesc", provoca, literalmente, frisoane: scenariul imagina situatia in care explozia unui reactor nuclear in China va avea efecte catastrofale, reactia in lant perforand globul pamantesc pana la antipozi. Din fericire, n-a fost decat o simpla ipoteza SF, dar in prezent se vorbeste de un nou sindrom chinezesc, de data aceasta pe plan economic.

Dezvoltarea vertiginoasa a economiei Chinei populare, politica sa agresiva de exporturi, avand intre alte rezultate imensul decalaj (200 miliarde dolari) in relatiile comerciale ale SUA cu partenerii chinezi, produc ingrijorare la Washington, pentru a nu mai aminti de perspectiva ca, in viitorul nu prea indepartat, Beijingul sa devina un rival al Washingtonului si pe plan politic.

Firesc, de aceea, interesul starnit de intalnirea de joi de la Casa Alba dintre Hu Jintao si George Bush, momentul de varf al vizitei de patru zile a presedintelui chinez in America. Asa cum rezulta din relatarile presei, dincolo de tonul protocolar al declaratiilor oficiale, intalnirea nu s-a soldat insa cu rezultate spectaculoase.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.