Ofensiva americana de la Fallujah a starnit furia violenta a irakienilor din cea mai rebela zona a tarii - asa-numitul "triunghi sunnit" * Rebelii irakieni din orasele Ramadi, Mosul, Samarra si Baqouba au atacat dur fortele americane
Fortele militare americane si irakiene au anuntat ieri ca au preluat controlul asupra orasului rebel Fallujah, unde se confrunta doar cu o rezistenta "izolata" din partea insurgentilor, transmite Mediafax. "Am eliberat orasul Fallujah", a anuntat un ofiter al puscasilor marini americani, care a precizat insa ca insurgentii care au mai ramas in oras par sa fie dispusi sa lupte pana la moarte. Orasul nu era ieri seara inca securizat, trupele americane fiind inca inclestate dur cu grupurile izolate de insurgenti irakieni. Fortele americane au dezvaluit ieri ca aproximativ 1200 de rebeli au fost ucisi in ofensiva de o saptamana pentru Fallujah, iar alti peste 1000 de insurgenti au fost capturati. Situatia umanitara era inca foarte grava ieri la Fallujah, convoaiele Crucii Rosii si ale Semilunei Rosii fiind oprite la intrarea in oras. Agentiile internationale umanitare sunt extrem de ingrijorate de situatia celor peste 5000 de civili irakieni care s-au aflat in localitate dupa inceperea ofensivei americane.

In schimb, numeroase atacuri concertate ale rebelilor irakieni au avut loc ieri in alte oras din zona "triunghiului sunnit" in care se afla Fallujah. De altfel, inaintea si in cursul ofensivei americane din Fallujah, Armata americana a primit numeroase semnale ca aceasta operatiune extrem de violenta va starni furia si revolta irakienilor din orasele apropiate. Mai mult decat atat, Armata SUA a recunoscut ca majoritatea teroristilor din Fallujah au parasit orasul inca inainte de inceperea operatiunii americane, majoritatea refugiindu-se in localitatile din apropiere.

La Mosul, un atentat cu masina-capcana a provocat duminica moartea a doi membri ai Garzii Nationale irakiene si ranirea altor trei. De asemenea, comandouri teroriste au atacat sectii de Politie din oras, inclestandu-se cu fortele de securitate regulate irakiene, iar rebelii au reusit in cele din urma sa incendieze resedinta guvernatorului orasului. Cel putin 30 de rebeli au fost ucisi in Mosul in ultimele doua zile, iar ieri fortele americane incercau sa stapaneasca focarele de rezistenta din oras.

Contraofensiva a rebelilor la Baqouba

Lupte intense s-au inregistrat ieri la Ramadi, oras aflat in centrul "triunghiului sunnit". Insurgentii din Ramadi au atacat si ei in forta trupele americane, statiile de Politie din oras si diverse alte locatii. De asemenea, au avut loc atentate cu bomba in ultimele doua zile. Militarii americani si irakieni erau inclestati ieri in confruntari violente.

Cele mai grele confruntari s-au dat ieri la Baqouba, unde insurgentii irakieni au primit sprijin de la aproximativ 100 de rebeli sositi in oras cu un autobuz in cursul diminetii de ieri. In plus, militarii americani au fost atacati din interiorul unor moschei. Intr-una din aceste moschei a fost descoperita o ascunzatoare de arme, in care se aflau rachete antitanc, obuze de mortiera si munitii. In cursul diminetii de ieri, Aviatia SUA a supus orasul unui bombardament dur, aruncand printre altele doua bombe de 225 de kilograme fiecare, care au provocat moartea a 20 de insurgenti.

La Samarra, interventia Politiei irakiene in vederea restabilirii ordinii nu a dat rezultate, iar violentele au reaparut ieri.

Alegerile din Irak ar putea fi anulate

Vicepremierul irakian, Barham Salih, a declarat, pentru prima data, ca alegerile programate pentru ianuarie 2005 ar putea fi amanate din cauza rebeliunii din Irak, informeaza Mediafax. El a adaugat ca autoritatile sunt hotarate ca scrutinul sa se desfasoare la data prevazuta initial, insa a recunoscut ca va fi necesara mai intai o evaluare a situatiei de securitate. "Organizarea de alegeri libere si corecte la momentul stabilit reprezinta o obligatie pe care ne-am asumat-o fata de poporul irakian (...). Pana atunci, Guvernul irakian, Natiunile Unite, Comisia Electorala independenta si Adunarea Nationala vor trebui sa aiba un dialog sincer si realism, pentru a evalua situatia", a mentionat vicepremierul irakian. Aceasta este pentru prima oara cand un oficial al Guvernului interimar recunoaste ca violentele din Irak ar putea afecta procesul politic. Este vital ca "fiecare cetatean irakian sa-si poata exercita dreptul fundamental de a-si alege un Guvern, drept care i-a fost refuzat de atat de mult timp", a adaugat el. "Organizarea alegerilor va reprezenta o provocare importanta", a conchis vicepremierul irakian.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.