In timp ce presedintele isi imbratisa sotia in pasi de dans, radiind de fericire si starnind invidii in randurile doamnelor prezente la balurile organizate in cinstea inaugurarii noului mandat la Casa Alba, presa internationala, in special cea britanica, si-a exprimat nelinistea dupa investirea lui George W. Bush, temandu-se de un viitor marcat de violente si haos la nivel mondial.

Reinvestirea lui Bush reprezinta sansa unui nou inceput, de a renunta la vechile greseli, prilej pentru americani de a-i ura in urmatorii patru ani mult succes, opineaza "The Washington Post". Cam pe acelasi ton se exprima si francezii de la "Les Echos", care cred ca Bush nu s-a schimbat, dar poate imbraca haine noi pentru a-si atinge scopurile nerealizate anterior. Totusi, nu putem sa nu ne intrebam: se va dovedi "al doilea" Bush mai conciliant cu aliatii, dupa ce si-a dat seama de limitele actiunii unilaterale in Irak? El este un presedinte conservator, care priveste lumea prin ceata americana, facand politica cu toporul, in loc sa-si obtina legitimitatea lumii libere ca luptator pentru democratie si libertate, pozitie care nu se poate castiga decat respectand regulile de joc ale comunitatii internationale din care face parte, inainte de toate, compromisul, potrivit "Sueddeutsche Zeitung".

Pe de alta parte, la Madrid se pledeaza pentru ca SUA si Europa sa-si stranga din nou randurile, mai ales ca apartin aceleiasi civilizatii, fara a se pierde din vedere ca democratiile occidentale au castigat razboiul rece pentru ca au facut front comun. Aceeasi unitate este necesara pentru infrangerea totalitarismului islamic. Insa, pentru "Le Monde", prezentarea politicii externe americane de catre Condoleezza Rice seamana mai mult cu ceva de domeniul relatiilor publice, decat cu o schimbare esentiala, ea vorbind de "avanposturi ale tiraniei" in loc de "axa raului", de "comunitatea democratiilor" in loc de ONU. Ramane de vazut daca va fi capabila sa-si depaseasca viziunile de neclintit, primele teste urmand a fi, in mod cert, Iranul si Rusia.

Temeri justificate

"Contrastele intre dezlantuirea de triumf si lumea reala sunt la fel de mari ca si continentul american. Irakul a fost proiectul principal al administratiei Bush si s-a transformat in cel mai mare esec al acesteia", apreciaza "The Guardian", subliniind ca liderul american nu a facut nici macar o data referire la Irak in discursul inaugural. "Vibranta pledoarie a lui Bush in favoarea libertatii va suferi un test crud si imediat in Irak", sustine britanicul "Daily Telegraph", referindu-se la alegerile din 30 ianuarie si la violentele de pe teritoriul irakian. Potrivit aceleiasi publicatii, Marea Britanie cere cu insistenta SUA sa anunte un plan pentru retragerea trupelor coalitiei din Irak, in urmatoarele 18 luni sau mai mult, dat fiind ca, dupa alegerile din acesta tara, rolul fortelor straine s-a incheiat. Intr-o prima etapa, SUA ar trebui sa anunte ca si-au stabilit ca obiectiv clar retragerea din Irak, nefiind necesar ca Washingtonul sa indice o data-limita.

Chiar si la nivel de intentie, un asemenea plan va da semnalul ca exista o strategie de evacuare a fortelor coalitiei, va motiva mai mult guvernul irakian de tranzitie si va submina teoria insurgentilor ca America intentioneaza sa ocupe Irakul pe termen nelimitat. Guvernul britanic spera ca Bush va fi de acord sa faca un anunt oficial in acest sens cat de curand, Washingtonul evitand, pana in prezent, sa-si asume responsabilitatea stabilirii unei date ferme, de teama ca un astfel de gest ar fi interpretat ca o slabiciune, care ii va incuraja pe insurgenti.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.