Romania si Bulgaria vor fi, imediat dupa aderare, membri ai Uniunii Europene cu drepturi limitate, indiferent daca primirea lor se va produce in 2007 sau 2008, noteaza cotidianul austriac Der Standard, intr-o relatare de la sediul din Strasbourg al Parlamentului European.

Intr-o declaratie sustinuta marti in fata presei, comisarul european pentru extindere Olli Rehn a afirmat ca este ‘’foarte probabil’’ ca institutiile comunitare sa activeze clauze de salvgardare incluse in Tratatul de aderare a celor doua tari la UE.

Europarlamentari atat din tabara socialistilor europeni, cat si din cea a conservatorilor au estimat, pentru Der Standard, ca o aderare fara clauze de salvgadare ar fi cu totul de neconceput. In Tratat, aceste clauze prevad, de pilda, ca Bruxelles-ul poate sa blocheze, cu majoritate simpla, participarea Romaniei si Bulgariei pe piata interna a UE, atat timp cat reformele nu sunt incheiate si nu sunt atinse standardele comunitare.

De aceste clauze sunt legate, de asemenea, anumite restrictii la dreptul de vot. Probleme exista in primul rand in domeniul Justitiei in Bulgaria, unde, potrivit raportului preliminar al lui Rehn, nu s-au inregistrat progrese in lupta impotriva coruptiei si a criminalitatii organizate. Interesant este, mai noteaza Der Standard, ca pentru prima data s-a vorbit si oficial despre posibilitatea unei ‘’separari’’ a celor doua state. ‘’In afara vecinatatii, nu exista un argument constrangator pentru aderarea lor impreuna’’, a declarat in fata jurnalistilor comisarul pentru extindere.

De aceea, Parlamentul European trebuie sa mareasca presiunea asupra Bulgariei pentru a produce ‘’rezultate vizibile’’. Nu este suficienta aducerea catorva cazuri de coruptie in fata Justitiei, ci trebuie ca in final sa existe si sentinte de condamnare, se apreciaza in cercurile comunitare, mentioneaza cotidianul austriac.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.