Crearea unei majoritati parlamentare in Ucraina depinde de marele infrint al alegerilor - Victor Iuscenko, al carui partid a obtinut 15% din voturi

Presedintele ucrainean si liderul partidului Ucraina Noastra, Victor Iuscenko, a cerut ieri staff-ului sau de campanie si actualului premier Ehanurov sa inceapa negocieri pentru crearea unei majoritati parlamentare. "Oamenii presedintelui" negociaza atit cu formatiunea pro-moscovita Partidul Regiunilor, cit si cu Blocul reformator al Iuliei Timosenko, care a obtinut 22,5% din voturi dupa numararea a peste 75% din sufragii. Viitoarea majoritate ar putea cuprinde si Partidul Socialist, care a obtinut 7% in alegeri. Analistii occidentali considera ciudat faptul ca partidul care a iesit pe locul trei la alegeri, cu doar 15% din voturi, negociaza majoritatea parlamentara.

Echilibristica dificila

Presedintele s-a intilnit personal atit cu Iulia Timosenko, cit si cu Victor Ianukovici, pentru a discuta crearea unei viitoare coalitii. Partile nu au facut nici un fel de declaratii, insa apropiati ai lui Iuscenko au declarat, sub protectia anonimatului, ca abia astazi vor face public rezultatele intilnirilor. "Discutiile de principiu au avut deja loc. Partidul care a obtinut cele mai multe voturi dintre cele trei -Blocul Iulia Timosenko, Ucraina Noastra si Partidul Socialist - va propune o persoana pentru functia de premier", spunea Timosenko inaintea intilnirii.

Iuscenko este practic obligat sa o accepte pe Timosenko premier, gest politic considerat oricum o infringere umilitoare pentru presedinte. Timosenko nu se sfieste sa acuze nesiguranta ce domneste in rindul echipei prezidentiale. "Nu noi sintem cei care intirziem formarea unei majoritati parlamentare. Sintem suta la suta pregatiti. Cred ca o confuzie puternica domneste in partidul Ucraina Noastra. Nu se asteptau la asemenea rezultate", spune Timosenko.

Divergente portocalii

Iuscenko si Timosenko au cistigat alegerile prezidentiale din toamna anului 2004, insa nu au rezistat decit noua luni la putere. Iuscenko a demis-o pe Timosenko in septembrie 2005, dupa ce in prealabil cele doua parti s-au acuzat reciproc de coruptie si incetinirea reformelor. Politica economica interventionista promovata de Timosenko nu este pe placul lui Iuscenko, care sustine valorile liberale si piata libera. Occidentul sprijina insa refacerea cuplului portocaliu, optiune vazuta ca o garantie a continuarii reformelor. "Intotdeauna am incurajat reformistii sa colaboreze", afirma un diplomat american.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.