Tot mai multe posturi de radio si televiziune din Moldova refuza sa reflecte campania electorala, sub pretextul restrictiilor impuse de Consiliul Coordonator al Audiovizualului si de Comisia Electorala Centrala, pe care le considera draconice. In aceste conditii, un grup de persoane reprezentand organizatia civica "Hyde Park" a pichetat, miercuri, sediul postului de radio municipal Antena C, in semn de protest fata de suspendarea unei emisiuni interactive, in care cetatenii isi exprimau opinii politice. Emisiunea "Vox populi" era difuzata la miezul noptii si in timpul ei interveneau ascultatori care luau pozitii transant anti-comuniste, informeaza Rador. Liderul organizatiei "Hyde Park", Oleg Brega, acuza Antena C ca se ascunde in spatele reglementarilor legale cu privire la campania electorala in mass-media audiovizuala.

"Legea pune multe interdictii, dar ar fi putut macar sa schiteze un gest de protest. Ei au luat ca scuza aceasta lege si chiar saptamana viitoare, miercurea vrem sa facem o conferinta, o masa rotunda la care sa discutam aceasta situatie penibila, sa intrebam liderii de opinie, presa de la noi: campania electorala e motiv pentru a limita libertatea de expresie? Noi credem ca nu", a declarat Oleg Brega.

Restrictii in presa audiovizuala

Directorul postului de radio Antena C, Vasile State, a respins acuzatiile organizatiei "Hyde Park" si a afirmat ca practica la care a recurs nu este specifica Moldovei. "Am pornit de la practica internationala, ca, atunci cand anumite reguli nu pot fi respectate pe anumite segmente de emisie, aceste spatii se suspenda", a precizat Vasile State.

De asemenea, mai multe posturi radio si TV comerciale au anuntat ca renunta complet la reflectarea campaniei electorale din cauza restrictiilor impuse de Consiliul Coordonator al Audiovizualului si de Comisia Electorala Centrala. Printre acestea: ORT, filiala Chisinau a unui canal de televiziune de la Moscova, si PRO TV Chisinau. Comisia Electorala Centrala - CEC - si Consiliul Coordonator al Audiovizualului - CCA - au emis, in baza codului electoral, reglementari stricte privind aparitia la radio si televiziune a candidatilor in alegerile parlamentare din 6 martie. Dezbaterile pot incepe doar dupa terminarea inscrierilor in competitie, adica din data de 7 februarie, si sunt limitate la 120 de minute pe saptamana. De asemenea, fiecare post public de televiziune si radio este obligat sa ofere acces egal la antena tuturor candidatilor, indiferent de ponderea potentiala in electorat.

Campanie marcata de nemultumiri

De altfel, aceasta conceptie de reflectare in mass-media a campaniei electorale a generat nemultumiri in lant nu numai in mediul presei libere, ci si in randul concurentilor electorali. Acestia considera ca regulile de joc impuse de Consiliul Coordonator al Audiovizualului sunt extrem de restrictive si nu asigura egalitatea in drepturi a concurentilor electorali, mai ales in ceea ce priveste accesul la televiziunile private. Pe fondul acestor dezbateri in contradictoriu, doua importante posturi de televiziune PRO TV - Romania si PERVII KANAL - Rusia, reprezentate la Chisinau, au anuntat intr-un mod cu totul neasteptat ca refuza sa reflecte campania electorala si sa difuzeze publicitate electorala. Acest fapt a nemultumit si mai mult partidele de opozitie, care considera ca Partidul Comunistilor de la guvernare, care controleaza Radioteleviziunea Nationala, a lipsit opozitia si de tribunele de alternativa. Opozitia acuza puterea, de pe acum, de fraudarea scrutinului legislativ programat la 6 martie.

Vizite in Transnistria, cu acordul Moldovei

O alta problema, de data aceasta la nivel international, este ca, incepand de la 14 ianuarie 2005, prin canale oficiale de presa de la Chisinau, diplomatii au fost anuntati ca vor trebui sa ceara permisiunea Ministerului moldovean de Externe pentru a vizita Transnistria. Mediatorii conflictului, OSCE, Rusia si Ucraina, au reactionat critic la acest anunt printr-o declaratie comuna. Mediatorii noteaza ca restrictiile impuse de partea moldoveana impiedica eforturile acestora in solutionarea problemei transnistrene, la care participa tocmai la cererea autoritatilor de la Chisinau.

Restrictiile introduse creeaza dificultati in acordarea la timp a asistentei necesare, mai ales in situatii de criza in zona de securitate, situatii care pot avea consecinte periculoase pentru mentinerea pacii si a stabilitatii in regiune. Mediatorii si-au reiterat disponibilitatea de a contribui la solutionarea problemei transnistrene, respectand integritatea teritoriala a Moldovei, si au cerut partilor implicate sa se abtina de la masuri unilaterale si sa revina la masa de negocieri pentru a solutiona "probleme practice, cum ar fi circulatia libera a persoanelor si a marfurilor si relansarea legaturilor telefonice dintre cele doua maluri ale Nistrului". In declaratia citata, mediatorii isi exprima speranta ca autoritatile de la Chisinau isi vor revizui aceasta decizie.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.