Statele Unite au desfasurat timp de zeci de ani, incepand dupa al doilea Razboi Mondial, ample actiuni de spionaj asupra programului nuclear francez, au dezvaluit documente secrete de arhiva, facute publice marti, informeaza AFP.

Un numar de 32 de documente din arhivele secrete, datate februarie 1946 - iunie 1987, au fost furnizate de CIA, Departamentul de Stat, Comandamentul Militar pentru Zona Pacificului, Comandamentul Strategic Aerian si Proiectul Manhattan (numele de cod al programului pentru dezvoltarea bombei atomice americane).

Desi actiunea propriu-zisa de spionaj nu a constituit o surpriza, documentele facute publice releva amploarea interesului manifestat de Statele Unite pentru programul nuclear francez si metodele utilizate de Washington in activitatea de spionaj. SUA au manifestat un "grad maxim de interes incepand de la sfarsitul anilor '50 si pana la mijlocul anilor '70.

Evident, (in momentul in care Franta) a pus capat, in 1974, testelor la suprafata, au existat mai putine informatii de colectat", a declarat Jeffrey Richelson, cercetator la Arhivele Securitatii Nationale.

In perioada de maxim interes, Washingtonul a utilizat sateliti, avioane de spionaj U2, nave ale Marinei, a interceptat comunicatii si a utilizat spioni pentru a strange informatii referitoare la programul nuclear francez, atat in Franta, cat si in zona Pacificului.
"Acest lucru indica faptul ca a existat un mare interes din partea Statelor Unite, in acea perioada", a precizat Richelson.

Citand "o sursa sigura", un memoriu ultrasecret datat 18 februarie 1946 afirma ca "potrivit unui zvon, cercetatorii francezi ar fi descoperit formula si ar fi pus la punct tehnicile pentru realizarea exploziilor atomice, iar acum doresc sa vanda aceste informatii". "Pretind ca nu vor sa vanda (informatiile) Aliatilor sau propriului lor Guvern, din motive politice", precizeaza memoriul.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.