Un activist britanic pentru pace si doi canadieni, rapiti in luna noiembrie a anului trecut, au fost eliberati in cadrul unei operatiuni a fortelor multinationale.
Cei trei ostateci eliberati sunt britanicul Norman Kember si doi canadieni, James Loney si Harmeet Singh Sooden.

Ei fusesera rapiti anul trecut, in noiembrie, impreuna cu o patra persoana, cetateanul american Tom Fox.

Tom Fox a fost ucis de rapitori la inceputul lunii martie, cand trupul lui neinsufletit a fost gasit intr-o suburbie a Bagdadului.

Putine detalii privind operatiunea de eliberare

"E minunat ca e liber, sunt in al noualea cer"- a declarat unul dintre prietenii lui Norman Kember, cetatean britanic si activist pentru pace, luat ostatec in Irak in noiembrie trecut si salvat impreuna cu doi canadieni - intr-o actiune a fortelor multinationale.

Corespondentul BBC Mike Wooldridge spune ca nu exista detalii cu privire la operatiunea care a dus le eliberarea celor trei, dincolo de faptul ca a avut loc la Bagdad si a implicat si forte britanice.

Cei trei cetateni occidentali eliberati se afla acum in zona verde si sunt supusi unui examen medical.

Despre Norman Kember, in varsta de 72 de ani, se spune ca e intr-o stare satisfacatoare. Cei doi canadieni eliberati odata cu el au avut nevoie de spitalizare, a declarat ministrul de externe al Marii Britanii, Jack Straw.

"Sunt incantat ca aceasta suferinta ingrozitoare are un final fericit"- a mai spus Jack Staw, precizand totodata ca a vorbit la telefon cu sotia cetateanului britanic Norman Kember, care evident este enorm de bucuroasa.

Dar bucuria eliberarii celor trei cetateni occidentali a reamintit si de faptul ca la momentul rapirii au existat patru ostatici dar ca unul dintre ei a fost ucis intre timp.

"E o tragedie ca ostatecul american, Tom Fox, a fost ucis si nu e alaturi de cei eliberati azi"- se spune in declaratia data de ambasada britanica la Bagdad. Cei luati ostateci si salvati acum sunt membri ai unei organizatii pacifiste si umanitare.

Gruparea care i-a rapit in noiembrie se autointituleaza Sabiile Adevarului.

Ministrul britanic de externe, Jack Straw, a declarat ca operatiunea a fost rezultatul a saptamani intregi de activitate meticuloasa si a adaugat ca singura informatie certa pe care o poate divulga este ca nu a fost nevoie de folosirea armelor de foc.

Problema luarii de ostatici

Acesta a fost, in mod clar, un succes important pentru forta militara condusa de Marea Britanie in Irak.

Cu toate ca si pana acum au mai fost eliberati ostatici in Irak, majoritatea cazurilor au fost rezultatul unor negocieri secrete.

Iar multe au insemnat si plata unor sume de bani, drept rascumparare. Insa succesul de acum nu inseamna si un sfarsit al intregii crize a ostaticilor.

Cel putin inca 43 de straini sunt inca tinuti in captivitate in Irak. Si numarul lor este mic in comparatie cu numarul irakienilor rapiti.

Cu toate ca date certe sunt greu de obtinut, se estimeaza ca undeva intre 10 si 30 de irakieni sunt rapiti in fiecare zi - majoritatea pentru rascumparare.

In total, peste 400 de cetateni straini au fost luati ostatici in Irak de la inceputul invaziei coordonate de americani. In jur de 55 dintre acestia au fost ucisi de rapitorii lor.

Dar, din cate se pare, din ce in ce mai putini straini sunt acum rapiti si numarul celor care sunt apoi ucisi este, de asemenea, in scadere.

O parte din explicatie ar fi ca cetatenii straini care locuiesc in Irak isi iau masuri de securitate din ce in ce mai stricte.

Pe de alta parte, sunt din ce in ce mai putini straini dispusi sa traiasca si sa munceasca in aceasta tara. Iar in ceea ce ii priveste chiar pe rapitori, acestia par mai putin inclinati sa recurga la inregistrari video aratand decapitarea captivilor-o practica des aplicata in urma cu doi ani.

Nu este clar de ce s-a renuntat la acest obicei barbar, desi o explicatie ar putea fi gasita poate intr-o declaratie facuta vara trecuta de unul din liderii al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri, care spunea ca decapitarile nu sunt acceptate de restul credinciosilor musulmani.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.