Cu o luna si jumatate inainte de alegerile parlamentare din Moldova, discutiile legate de fraudarea scrutinului sunt tot mai aprinse. Referindu-se la acest lucru, reprezentantul PPCD Alexandru Corduneanu, a declarat ca nu are certitudinea ca partidul de guvernamant va tine cont de sugestiile secretarului general al Consiliului Europei, Terry Davis, care a recomandat conducerii de la Chisinau sa asigure un scrutin corect. "Partidul de guvernamant are instrumente invechite, de care nu se poate debarasa nici in campania electorala", a adaugat Corduneanu.

"Avem in Republica Moldova aproximativ 200.000 studenti, care vor fi lipsiti de guvernarea comunista de dreptul de vot la locul unde studiaza. Acest lucru se refera si la cetatenii aflati in strainatate. Guvernarea comunista ii lipseste pe acestia de posibilitatea de a vota, deoarece se stie ca, cel putin 80 la suta din ei nu vor vota pentru Partidul Comunistilor", a conchis Corduneanu.

El a subliniat ca nu crede in modernizarea PCRM, care a viciat startul campaniei electorale. "Partidul de guvernamant va continua sa comita abuzuri si ilegalitati pe intreg parcursul campaniei electorale. Vom monitoriza in continuare incalcarile admise de guvernanti, vom sesiza in acest sens organele abilitate din Republica Moldova, dar vom sesiza si Consiliul Europei", a mai adaugat sursa citata. Referindu-se la faptul ca Terry Davis a obtinut promisiunea Comisiei Electorale Centrale de a examina problema studentilor si a cetatenilor aflati peste hotare, Corduneanu a declarat ca nu crede intr-o solutie viabila pentru aceasta problema, promisiunile CEC fiind inca o incercare de a amana rezolvarea propriu-zisa.

Alegerile vor fi trucate?

"Faptul ca, intr-o tara cu o democratie simulata precum Republica Moldova, alegerile vor fi mai curand masluite decat corecte e de la sine inteles", a declarat comentatorul politic de la Chisinau, Petru Bogatu. Ca scrutinul de la 6 martie va fi viciat de putere este absolut evident. "In acelasi timp, obedienta justitie moldoveneasca ii da dreptate lui Voronin, chiar daca trasnaile acestuia sunt mai mari decat teribilele valuri seismice de la tarmul Sumatrei. Si Comisia Electorala Centrala ii canta in struna regimului comunist, chiar daca acesta scuipa de sus si pe Codul electoral, si pe rabdarea alegatorilor. Ca sa nu mai vorbesc de presa de stat care accepta in continuare sa joace rolul ingrat de paiata personala a presedintelui republicii. In aceste conditii, votarea de la inceputul lunii martie va reflecta vointa poporului ca intr-o oglinda stramba. Ca intr-o atare situatie CE, UE, SUA si OSCE vor cataloga alegerile ca fiind nedemocratice si trantite nu incape indoiala. Intrebarea care se pune este daca ii va obliga Occidentul pe comunisti sa recunoasca falsurile si incalcarile comise sau nu", a subliniat Bogatu.

In continuare, el s-a referit la vizita lui Terry Davis in Basarabia, care, sustine Bogatu, l-a convins, o data in plus, ca Occidentul nu are incredere in puterea de la Chisinau pe care o considera susceptibila de o foarte probabila viciere a rezultatelor finale ale alegerilor parlamentare. Din multimea de declaratii, pe care le-a facut la Chisinau secretarul general al Consiliului Europei, trebuie scoasa in evidenta una, extrem de importanta. Terry Davis a spus ca Europa va acorda o atentie maxima alegerilor parlamentare din Moldova. El a adaugat ca va fi la curent pe durata campaniei electorale cu tot ce se intampla la Chisinau. Inaltul demnitar a explicat aceasta atentie sporita prin faptul ca "anul trecut in alegerile din unele tari europene au fost inregistrate nereguli", referindu-se la scrutinele din Rusia si Ucraina care, dupa cum se stie, au fost taxate de organismele internationale drept lipsite de o elementara corectitudine.

"Davis lasa de inteles ca pot fi similare cu cele din Ucraina nu numai trucurile electorale, ci si consecintele pe care le-ar putea acestea provoca. Cu alte cuvinte, secretarul general al Consiliului Europei sugereaza ca, in cazul in care comunistii vor trage neregulamentar patura pe ei, regimul Voronin de la Chisinau ar urma sa fie supus unei duble sanctiuni. Aceasta nu-i exclus sa vina si din partea strazii, si din cea a comunitatii internationale", conchide Bogatu.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.