Desi au restante destul de mari fata de criteriile de aderare, bulgarii se tem ca vor rata data de 1 ianuarie 2007 din cauze politice, nu obiective. Premierul bulgar, Serghei Stanisev, a declarat ca decizia integrarii Bulgariei va fi una politica, bazata mai degraba pe sentimentele ostile continuarii extinderii, existente in UE, decat pe criterii obiective, anunta Reuters. "Vom face tot posibilul pentru integrarea in 2007, pentru ca Bulgaria sa nu devina un tap ispasitor al atitudinii din spatiul UE", a spus el.

Oficialul bulgar a mai afirmat ca decizia UE de a amana aderarea Bulgariei cu un an ar duce la extinderea coruptiei si a crimei organizate. Un alt sector care ar fi puternic afectat de aceasta amanare ar fi cel al investitorilor straini, care nu vor mai fi atat de interesati de piata din Bulgaria, a mai adaugat Stanisev. "De amanare vor profita economia subterana, coruptia si crima organizata, veti avea de pierdut", le-a spus el investitorilor straini, in timpul unui seminar economic. Stanisev a apreciat ca situatia din cadrul UE s-a schimbat dupa aderarea celor zece tari din ultimul val de extindere, in mai 2004.

Instabilitatea ar putea creste in Balcani

O alta problema grava cauzata de amanarea aderarii Bulgariei si Romaniei ar fi instabilitatea creata in tarile Balcanilor de Vest, care urmaresc la randul lor integrarea in Uniunea Europeana, si ar transmite un semnal negativ opiniei publice, dornice de reforme, a subliniat premierul bulgar. Stanisev a declarat ca oficialii europeni trebuie sa puna in balanta toate castigurile si pierderile, in cazul unei eventuale amanari a aderarii. "Toata lumea trebuie sa retina ca decizia va avea consecinte pentru Uniunea Europeana, pentru Balcanii de Vest si, evident, pentru Bulgaria", a precizat premierul bulgar.

Bulgaria, parte a civilizatiei europene

Serghei Stanisev a afirmat ca este extrem de important ca Bulgaria sa se integreze in Uniunea Europeana, deoarece, din punct de vedere istoric, aceasta tara este o parte a civilizatiei europene. Premierul a sustinut ca Guvernul sau va face tot posibilul ca Bulgaria sa intre in UE in 2007 pentru ca va stimula ritmul de modernizare a tuturor sectoarelor si pentru ca societatea se va dezvolta conform standardelor europene. Cu toate ca exista unele semnale negative la adresa extinderii UE, Stanisev si-a exprimat convingerea ca Bulgaria va fi un stat membru UE functional, gratie indicatorilor economici, a modelului etic si progreselor realizate pe calea intregrarii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.