Bulgarii sunt nemultumiti de viata lor si nu sunt optimisti in privinta viitorului, in comparatie cu celelalte popoare europene, releva un studiu efectuat de Fundatia europeana pentru imbunatatirea conditiilor de viata si munca (agentie a uniunii Europene, cu sediul la Dublin, Irlanda), citat de presa bulgara. Fundatia a cercetat calitatea vietii in 28 de state europene. Abia 12% dintre bulgari se declara optimisti in privinta viitorului lor, in timp ce 29% din cetatenii romani considera ca vor trai mai bine in viitor. 85% din bulgari spun ca nu-si pot permite un concediu de o saptamana, dar numai 5% dintre cetatenii Bulgariei au declarat ca au datorii la utilitati.

Peste 60% dintre bulgari au o perceptie subiectiva privind o presiune economica, in timp ce 10% dintre cetatenii tarilor europene mai vechi membre ale UE manifesta acest sentiment. In pofida nivelului scazut al calitatii vietii, 85% dintre bulgari detin o proprietate fara ipoteca. Pentru noile state membre UE, acest indicator este de 66%, iar pentru cele mai vechi - 38%.

Potrivit datelor sondajului, bulgarii apreciaza calitatea serviciilor de sanatate si a celor sociale, precum si a sanatatii personale ca fiind la un nivel cu mult sub cel mediu atat din tarile UE, cat si din Romania sau Turcia. Bulgarii apreciaza la 6,5 puncte, pe o scara de la 1 la 10, ca au un nivel "satisfacator" al sanatatii, romanii - 7,3 puncte, turcii - 7,1, iar cetatenii statelor noi membre UE - 7,8. Mai mult de jumatate din bulgari se tem ca si-ar putea pierde locul de munca, in timp ce abia 18% din romani manifesta asemenea temeri. In opinia lui Jorma Karpinen, presedintele fundatiei europene, concluziile sondajului arata o imagine intunecata a conditiilor de viata din Bulgaria.

Potrivit lui, concluzia pozitiva a sondajului este ca mai mult de patru din cinci bulgari sunt proprietari cu drepturi depline ale locuintelor personale, ceea ce reprezinta unul dintre cele mai ridicate niveluri de proprietate imobiliara din Europa. Bulgarii apreciaza ca fiind mai bune calitatea locuintelor si a mediului inconjurator local, in comparatie cu locuitorii Romaniei si Turciei. Ministrul bulgar al muncii si politicii sociale, Emilia Maslarova, a declarat ca din 2003, anul in care a fost efectuat sondajul, s-au schimbat multe lucruri in Bulgaria, insa continua sa fie ingrijorator faptul ca nivelul calitatii vietii bulgarilor este mai scazut decat cel din tarile europene.

Oficialul bulgar a subliniat ca in atentia guvernului ar trebui sa se afle politica in domeniul veniturilor si al resurselor economice, precum si al competitivitatii economiei bulgare, in vederea obtinerii unor opinii mai optimiste in randul cetatenilor cu privire la viitorul lor. Ministrul Maslarova a mai spus ca in 2005, in Bulgaria s-a inregistrat cel mai scazut nivel al somajului din ultimii 9 ani.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.