Slobodan Milosevici a fost inhumat sambata seara la Pojarevat, orasul sau natal, aflat la 70 de kilometri de Belgrad. Funeraliile au avut loc chiar pe proprietatea familiei Milosevici. Sotia sa, Mira Markovici, si cei doi copii ai lor, Marko si Maria, nu au fost prezenti la ceremonie.

Slobodan Milosevici a murit sambata trecuta la centrul de detentie al Tribunalului Penal International de la Haga, iar autoritatile de la Belgrad au refuzat sa ii organizeze funeralii nationale. Comemorarea lui Milosevici a inceput la Belgrad, unde 50.000 de oameni s-au adunat in fata vechiului Parlament Federal. Multimea a scandat minute in sir numele fostului presedinte iugoslav.

Cortegiul funerar a plecat la orele 15.00 catre Pojarevat. Profund indurerati, mii de sarbi i-au adus un ultim omagiu celui pe care l-au considerat un erou national. Funeraliile, prevazute pentru orele 16.00, au avut loc trei ore mai tarziu. Asa cum si-a dorit, mormantul i-a fost sapat sub un tei secular din gradina casei, acolo unde tanarul Slobodan a sarutat-o prima data pe Mira Markovici, cea care urma sa-i fie sotie si consilier politic. Acuzata de trafic de influenta si refugiata in Rusia, Mira nu a venit la inmormantare, desi Guvernul sarb a retras mandatul de arestare emis pe numele ei.

Autoritatile de la Belgrad au avertizat-o ca ii vor confisca pasaportul si ca vor redeschide ancheta. Nici fiul lui Milosevici, Marko, exilat si el in Rusia, nu a venit la funeralii. Inainte ca sicriul sa fie coborat in groapa, un membru al familiei a citit doua scrisori, una din partea sotiei, alta din partea fiului sau. Slobodan Milosevici a fost judecat de Tribunalul Penal International de la Haga pentru genocid si crime de razboi in Bosnia, Croatia si Kosovo. Daca ar fi fost gasit vinovat, fostul lider iugoslav risca sa fie condamnat la inchisoare pe viata.

Slobodan Milosevici si Mira Markovici, destine demne de o tragedie greaca

Pojarevac era cunoscut sub numele de Orasul Interzis in zilele cand Slobodan Milosevici isi ocupa fotoliul de presedinte al Iugoslaviei, la 80 de kilometri departare, la Belgrad. Este orasul in care, la 20 august 1941, s-a nascut cel caracterizat de multi drept "Calaul din Balcani", informeaza editia de sambata a ziarului britanic The Times. Sotia fostului lider iugoslav, Mira Markovic, autoexilata in Moscova, este cea care a decis locul de inmormantare: sub un tei vechi de 100 de ani, unde s-au sarutat pentru prima oara.

Mormantul este in asa fel construit incat sa aiba loc pentru doua persoane, caci Mira Markovic spera ca intr-o buna zi sa poata fi din nou alaturi de sotul sau. In anul 2003, la doi ani dupa ce Milosevic a fost trimis la Haga pentru a raspunde acuzatiilor privind crime de razboi si genocid, Mira Markovic a fugit in Rusia, impreuna cu fiul sau, Marko, pentru a evita judecarea sa pe motive de coruptie. De atunci, ea traieste acolo, apartamentul luxos fiind o slaba compensare a separarii sale de cel pe care il alinta "Sloba".

Relatia lor, noteaza TimesOnline, poate fi comparata cu cea a personajelor shakespeariene Macbeth si Lady Macbeth sau cu cea dintre Mao Zedong si Jiang Qing ori dintre Nicolae Ceausescu si Elena Ceausescu. Cei doi s-au intalnit pentru prima data la Pojarevac, la sfarsitul anilor `50, cand el avea 17 ani, iar ea doar 16. Mira Markovic era fiica unor faimosi partizani. Tatal ei se numara printre cei mai importanti politicieni din Iugoslavia lui Tito, in timp ce mama fusese executata de catre Gestapo.

Slobodan Milosevici era un licean singuratic, care avea putini prieteni. El a fost crescut de mama, Stanislava, dupa ce tatal sau s-a intors in tara natala, Muntenegru. Stanislava a fost o comunista devotata si si-a pus toate sperantele si ambitia in fiul ei cel tanar. Cand Mira se simtea trista, recitea cartea sa preferata, Antigona, de Sofocle, o tragedie despre zeci de sinucideri si morti, care parca prevestea momentele cand Iugoslavia urma a fi distrusa. Dupa ce Slobodan Milosevici a ajuns la putere, cei doi nu uitau niciodata sa se reintoarca la Pojarevac in fiecare weekend.

Mira Markovic nu a dorit, insa, niciodata sa recunoasca crimele comise de sau in numele sotului ei, refuzand intotdeauna sa vada adevarul despre atrocitatile care au zguduit Bosnia anilor `90. Ea a pretins ca Milosevici nu a facut altceva decat sa apere Iugoslavia impotriva secesionistilor si ca niciodata sotul sau nu a fost un nationalist. "Nu as fi putut trai cu el daca era un nationalist. Urasc nationalistii, iar pe cei sarbi ii urasc cel mai mult", a declarat ea.

Totusi, in timp ce Mira Markovic pretindea ca Milosevici nu a fost niciodata un nationalist, acesta a promovat masiv nationalismul, provocand o serie de razboaie si atrocitati. Cea mai grava fapta a sa s-a produs in iulie 1995, cand la Srebrenica trupele sarbe au ucis 8.000 de barbati si baieti musulmani. Dupa transferul lui Milosevici la Haga, Mira a continuat sa-l viziteze pana cand s-a exilat la Moscova. Cand a murit, singur si deprimat, Milosevici nu isi mai vazuse sotia de trei ani. Pana la urma, se pare ca Slobodan si Mira au jucat in propria lor tragedie greaca, una pe care ar fi putut scrie-o chiar Sofocle. Milosevici a murit singur intr-o celula de inchisoare, in timp ce pe ea o asteapta o viata de vaduva in exil. Totusi, Mira Markovic va cunoaste locul unde ii este ingropat sotul, spre deosebire de sotiile si fiicele celor ucisi la Srebrenica, care nu au morminte in fata carora sa-i jeleasca pe cei dragi.

Protest anti-Milosevici

Aproximativ doua mii de belgradeni au iesit ieri in strada, pentru a condamna regimul fostului presedinte iugoslav, Slobodan Milosevici. Contrastul demonstratiilor pro si contra Milosevici, a fost evident. In timp ce sustinatorii i-au adus un ultim omagiu fostului presedinte, cu lacrimi in ochi si mii de regrete, opozantii au defilat prin centrul Belgradului cu baloane colorate in mana si au aplaudat.

Ingrijorati de incercarea nationalistilor de a rescrie istoria, tinerii democrati sarbi au organizat, prin intermediul sms-urilor, o manifestatie anti-Milosevici. Dupa ce au marsaluit voiosi prin centrul capitalei, demonstrantii au dat drumul spre cer baloanelor multicolore.... Cu o zi inaintea funeraliilor de la Pojarevat, membrii miscarii de rezistenta din timpul regimului lui Milosevici, au criticat guvernul si mass-media pentru celebrarea numelui si faptelor acestuia.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.