Astazi expira ultimatumul acordat de liderii sindicali premierului francez, pentru a retrage proiectul de lege pentru Contractul Primei Angajari (CPA).

Sindicatele si miscarile studentesti au anuntat ca, daca pina diseara proiectul nu va fi retras, miine vor intra in greva generala. Un milion de persoane au demonstrat simbata impotriva legii in Paris, Marsilia, Bordeaux, Toulouse, Lyon. In general, protestele au fost pasnice, dar au existat si ciocniri cu fortele de ordine. La Paris, la sfirsitul miscarii de protest, demonstrantii au aruncat pietre inspre politisti, au dat foc unei masini si au spart vitrine. Politia i-a imprastiat cu gaze lacrimogene. 12 protestatari au fost raniti si 59 arestati. Sorbona, simbol al demonstratiilor din 1968, cu care sint comparate protestele de acum, ramine inchisa.

Scaderi in sondaje

68% dintre francezi se opun CPA, arata sondajele de opinie. Premierul Dominique de Villepin, cel care a promovat si a sustinut legea, este din ce in ce mai prost vazut: 61% dintre francezi sint nemultumiti de activitatea sa, fata de 54% in februarie. Legea CPA prevede ca tinerii sub 26 de ani sa poata fi angajati pe o durata de maximum doi ani cu un contract flexibil, astfel incit sa poata fi dati afara fara vreo explicatie din partea patronilor. Premierul considera ca patronii vor fi favorabili angajarii tinerilor, daca nu vor mai fi supusi constringerilor legate de desfacerea contractului de munca. Angajatorii vor primi si o scutire de taxe sociale pentru angajatii tineri. Tinerii se tem insa ca acest contract nu va face altceva decit sa le puna in pericol locurile de munca.

"Franta este o tara blocata"

Analistul Dan Culcer, stabilit la Paris din 1987, considera ca masura adoptarii Contractului pentru Prima Angajare nu este o masura utila pe termen lung. Analistul crede ca frecventa demonstratiilor de strada din Franta ilustreaza o criza sociala: "Franta este o tara blocata. Nu poate sa isi rezolve problemele pentru ca nu are traditia negocierilor si se asteapta mereu pina ce tensiunea ajunge la punct de rupere - este o cultura a conflictului care vine din traditiile "revolutionare".

In al doilea rind, e vorba si despre o imbatrinire a clasei politice, care o face mai putin permeabila la modificari. Politica e un lucru prea complicat ca sa fie data pe mina acestor politicieni, care mi se par depasiti de situatie. De fiecare data cind s-a incercat o reforma, in ultimii zece ani, indiferent ca a fost vorba despre stinga sau despre dreapta, reformele au fost blocate. Nu s-a reusit sa se ajunga la radacina lucrurilor niciodata", crede Dan Culcer.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.