Nu este inca sigur daca Slobodan Milosevici va fi sau nu inmormantat la Belgrad. Ultimele declaratii facute de fiul lui Slobodan Milosevici, Marko, arata ca acesta ar inclina mai degraba spre ideea organizarii ceremoniei funerare la Moscova.

"Guvernul Serbiei vrea ca inmormantarea sa nu aiba loc la Belgrad. Ne ameninta oficial si neoficial. Nu avem alta solutie"- a declarat Marko Milosevici. El a mai spus ca primarul Moscovei e de acord cu inmormantarea si ca urmeaza sa obtina si aprobarea guvernului rus.

Intre timp insa, un tribunal din Belgrad a suspendat acuzatiile pentru care Mirijana Markovici sotia fostului presedinte iugoslav ar putea fi arestata pe teritoriul Serbiei. In acest fel, autoritatile considera ca familia Milosevici poate organiza la Belgrad o inmormantare cu caracter privat.

Nu insa fara conditii- Mirijana Markovic trebuie sa depuna o garantie de 15.000 de euro si sa predea si pasaportul sau autoritatilor din Belgrad.

Autoritatile sarbe vor sa se convinga ca dupa ceremonia funerara, ea se va prezenta la tribunal atunci cand va fi chemata. Premierul Serbiei, Vojislav Kostunica, a declarat ca decizia tribunalului face posibila inmormantarea lui Slobodan Milosevici in Serbia.

Marko Milosevici se arata insa neincrezator in autoritatile de la Belgrad. "Mi-am pierdut tatal si nu vreau sa risc sa imi pierd si mama", a declarat Marko Milosevici la Haga.

Disputele politice

Disputa provocata la Belgrad de inmormantarea lui Milosevici scoate in evidenta faptul ca fostii si actualii sai suporteri au o influenta puternica asupra vietii politice din Serbia.

Partidul Socialist Sarb s-a aflat la putere vreme de 10 ani, pana cand Slobodan Milosevici a fost indepartat de la putere, in octombrie 2000. De atunci, popularitatea socialistilor a scazut dramatic.

La ultimele alegeri, in 2003, abia daca au reusit sa treaca pragul electoral de 5% ca sa intre in Parlament. Cu toate acestea, Partidul Socialist joaca un rol important.

Guvernul minoritar de centru dreapta al premierului Kostunica se bazeaza pe sustinerea oferita in parlament de socialisti.

Pe de alta parte, multi dintre cei care au decis sa paraseasca partidul socialist atunci cand Slobodan Milosevici a fost indepartat de la putere s-au regrupat in Partidul Radical, formatiune de sorginte nationalista. Partidul Radical a fost aliat la guvernare al socialistilor pe vremea lui Slobodan Milosevici.

Cu aproape o treime din locurile din parlament, Partidul Radical este cea mai mare formatiune din parlament. Odata cu moartea fostului presedinte Slobodan Milosevici, atat socialistii cat si radicalii cauta sa obtina capital politic de pe urma situatiei actuale. Asa se face ca radicalii si socialistii au cerut ca inmormantarea lui Slobodan Milosevici sa aiba loc la Belgrad, si ca fostului presedinte sa i se organizeze funeralii nationale.

In acelasi context, radicalii au spus ca se tem pentru de soarta liderului lor, Vojislav Seselj, aflat si el la Haga, unde este judecat sub invinuirea de crime de razboi.

Analistii BBC estimeaza, desi inmormantarea lui Slobodan Milosevici s-ar putea transforma intr-un moment de reviriment al nationalistilor sarbi, e putin probabil ca guvernul presedintelui Kostunica sa fie amenintat in mod real.

Totusi, Partidul Radical ramane o forta demna de a fi luata in seama, mai ales ca anul in curs este in mod deosebit important pentru Serbia care este somata sa il predea la Haga pe fostul general sarb din Bosnia, Ratko Mladic.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.