Medici legisti sarbi si olandezi autopsiaza cadavrul fostului presedinte iugoslav Slobodan Milosevici, pentru a stabili cauzele mortii sale in arestul Tribunalului de la Haga. Corpul sau neinsufletit a fost descoperit sambata in celula sa. Slobodan Milosevici avea 64 de ani.

Suporterii lui sustin ca ar fi fost otravit, dar procurorul sef al Tribunalului de la Haga, doamna Carla del Ponte, a spus ca acestea sunt doar zvonuri fara temei.

Acuzatii de otravire

Autopsia este supravegheata de un medic legist sarb trimis de guvernul de la Belgrad.

Suporterii domnului Milosevici continua sa sustina ca acesta ar fi fost otravit. Avocatul sau sarb, Zdenko Tomanovic, a aratat reporterilor o copie a unei scrisori care - spune el - ar fi fost scrisa de domnul Milosevici inaintea mortii sale, fiind adresata Ambasadei Rusiei la Haga.

Avocatul Tomanovic sustine ca fostul lider iugoslav si-ar fi exprimat temerile ca ar fi avut loc tentative de a-l otravi in inchisoare. El a precizat, ca - intre alte lucruri - scrisoarea consemneaza ca pe 12 ianuarie anul acesta s-au gasit in sangele lui "urme ale unui medicament foarte puternic care se foloseste doar in tratamentul leprei, sau tuberculozei".

Procurorul sef al Tribunalului de la Haga, doamna Carla del Ponte, a exclus insa categoric aceasta posibilitate.

"Dupa cum ati spus si dumneavoastra sunt doar zvonuri. Cred ca trebuie sa asteptam rezultatele autopsiei care incepe duminica.

Asa ca pana nu avem fapte si rezultate precise, nu putem vorbi decat despre zvonuri", a spus doamna del Ponte.

"Moment trist pentru justitie"

Slobodan Milosevici era acuzat de Tribunalul de la Haga de genocid si de crime impotriva umanitatii comise in fosta Iugoslavie in anii '90.

In ce priveste procesul, doamna del Ponte a spus ca regreta moartea lui Slobodan Milosevic intrucat "le vaduveste pe victime de sansa de a vedea facuta dreptate in justitie".

"Este trist pentru justitie ca procesul nu poate fi terminat si nu se poate pronunta un verdict."

Doamna del Ponte a precizat ca - totusi - au mai fost pusi sub acuzare si alti fosti lideri iugoslavi pentru aceleasi crime de care era acuzat si Slobodam Milosevic.

Anul acesta urmeaza sa inceapa procesul a opt lideri de seama acuzati pentru genocidul de la Srebrenica. Iar alti sase fosti lideri sarbi vor fi judecati pentru crimele comise in Kosovo, a spus doamna del Ponte.

Presa sarba preia acuzatiile de otravire

Acuzatiile ca Slobodan Milosevici ar fi putut fi otravit au aparut duminica pe prima pagina a multor ziare de la Belgrad.

Un tabloid titra sec: "Crima"; in vreme ce altul sustinea: "Milosevic ucis de Haga". Aceleasi acuzatii apar si in ziarul central Politica, dar alaturi de o serie de alte pareri.

Aleksander Vucuc, vice-presedintele Partidului Radical Sarb, sustine ca "Tribunalul de la Haga l-a ucis pe Slobodan Milosevici nelasandu-l sa mearga la Moscova pentru a primi ingrijiri medicale, desi stiau ca starea sanatatii sale e precara."

Liderul radicalilor sarbi acuza Tribunalul ca ar fi gasit "ca e mai simplu sa-l gaseasca mort intr-o buna zi decat sa-i permita sa ramana in viata si sa continue sa se apere pana la sfarsitul procesului, demolandu-le acuzatiile absurde".

Vice presedintele Bosniei-Hertegovina, Ejup Ganic, a declarat ca Slobodan Milosevici a lasat in urma o mostenire sumbra.

"Va intra in istorie ca cel care a distrus practic Iugoslavia si a produs genocid si teroare. in acelasi timp a creat o situatie care a dus la stagnarea Serbiei", a spus vice presedintele bosniac.

Analistii spun ca acum Tribunalul de la Haga va trebui sa raspunda la intrebari legate de felul in care ii trateaza pe detinuti intrucat moartea lui Slobodan Milosevic s-a produs la scurt timp dupa sinuciderea - in arest - a fostului lider al sarbilor croati, Milan Bobic.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.