Cateva mii de persoane s-au adunat vineri in Piata Teatrului din Tiraspol, unde au demonstrat impotriva "blocadei economice" impuse de Republica Moldova si Ucraina, prin instituirea controalelor vamale asupra marfrilor transnistrene ce tranziteaza frontiera moldo-ucrainiana.

Numerosi cetateni puteau fi vazuti indreptandu-se incolonati catre miting, dar in piata erau si multi tineri, unii studenti la Universitatea din Tiraspol. De la tribuna s-au tinut discursuri de catre deputati in Sovietul Suprem al autoproclamatei Republici Moldovenesti Nistrene, dar si de catre reprezentanti ai diferitelor categorii socio-profesionale, pensionari, functionari, studenti, cadre didactice, care s-au solidarizat cu conducerea nistreana si au promis sa nu cedeze in fata "agresiunii" Republicii Moldova.

Pe pancartele din Piata Teatrului puteau fi vazute lozinci precum "NU blocadei" sau "Multumim Rusiei pentru sprijinul acordat", ca si steaguri ale regiunii nistrene si Federatiei Ruse.

Teama de Occident

In discursul oficial de la Tiraspol, ca si in cel al oamenilor de rand, Occidentul, mai ales Uniunea Europeana si Statele Unite, intretin acest conflict, luand partea Republicii Moldova.

Deputatul Grigore Maracuta, fost Presedinte al Sovietului Suprem intre 1990 si 2005, a declarat la BBC ca NATO are un interes important in Republica Moldova, unde autoritatile s-ar pregati sa puna la dispozitie aeroportul militar de la Marculesti pentru aviatia Statelor Unite.

"Stat suveran si independent"

Grigore Maracuta spune ca armata Federatiei Ruse trebuie sa ramana in Transnistria pana la rezolvarea finala a conflictului. intrebat daca agreaza propunerea unui deputat din Duma de Stat ca regiunea nistreana sa devina parte a Rusiei, deputatul transnistrean a spus ca telul autoproclamatei republici Moldovenesti Nistrene este sa devina un stat suveran si independent.

Grigore Maracuta a mai declarat la BBC ca in 1940, atunci cand Stalin a creat Republica Socialista Sovietica Moldoveneasca, prin alipirea fasiei din stanga Nistrului unei parti a Basarabiei, el nu i-a intrebat pe locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului daca vor sa traiasca impreuna. El a adaugat ca este foarte greu ca acum, dupa 15 ani de conflict sa se mai poata trai intr-un stat comun, fie chiar si unul confederativ.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.